ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα»

Εικόνα του άρθρου Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 00:04
ΕΛΛΑΔΑ

Στην επικαιροποίηση του οδικού χάρτη των επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου, προχώρησαν κατά τη συνάντησή τους οι κκ. Μαητσοτάκης και Ερντγάν στη Νέα Υόρκη

Στο τέλος της συνάντησης ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερνταγάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τον Τούρκο πρόεδρο «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές» συνέχισε ο  Κ. Μητσοτάκης.

«Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».


Η Τουρκία

Η πρώτη αντίδραση του Τούρκου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έγινε με μία ανάρτηση στο «X», συνοδεύοντας το σχόλιό του με τη φωτογραφία από την χειραψία με τον  Κ. Μητσοτάκη.

«Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σπίτι της Τουρκίας να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας» έγραψε ο Τούρκος  πρόεδρος.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν καθήκον να συνεχίσουν να εργάζονται και να συντονίζονται για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη» αναφέρει και η ανακοίνωση της  Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back