Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Νίκου Δένδια από τα Τίρανα

Εικόνα του άρθρου Μήνυμα Νίκου Δένδια από τα Τίρανα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2022, 20:44
ΕΛΛΑΔΑ

Το μήνυμα «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε» σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka), που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. 

Επίσης, δήλωσε ότι «συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», το οποίο επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής (για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη) είναι για την Ελλάδα μεγάλης σπουδαιότητας και επισήμανε πως «οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS». 

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πέρα από τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και την Αλβανία, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».

Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες.


Οι συντάξεις

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα το συντάξεων, είπε πως το καταλαβαίνει πολύ καλά και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό, και υπάρχει συζήτηση ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σε μία τροχιά επίλυσης κάτι που απασχολεί ανθρώπους που έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει στην οικονομία.

Αναφερόμενος στις συνάντηση που είχε σήμερα και με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, είπε ότι τον έκαναν κοινωνό των δικών τους προβλημάτων, τα οποία, επίσης αξίζει να συζητηθούν.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, ανέφερε ότι είχε μια μακρά συζήτηση.

Τέλος, ευχαρίστησε την Αλβανία για υποστήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 και προσέθεσε πως ευελπιστεί να υποδεχθεί την Όλτα Χάκα στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στον οποίο μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back