Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 29-10-2016, 07:10
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μία ώρα πίσω θα πρέπει να γυρίσουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 03:00.

Η χειμερινή ώρα, που είναι και η πραγματική, θα διατηρηθεί ως την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2017.

Και λίγη ιστορία: Υπεύθυνος για την αλλαγή της ώρας είναι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο οποίος φέρεται το 1784 σε μία επιστολή του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα, πρότεινε οι άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ξυπνούν και να προσέρχονται στις εργασίες τους μία ώρα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες και να ανάβουν τα φώτα αργότερα. Στην πραγματικότητα ο Φραγκλίνος πρότεινε αντί να αλλάζουν οι δείχτες του ρολογιού να αλλάζουν οι άνθρωποι τα ωράριά τους, με στόχο πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας!

Πρώτη φόρα η ώρα αλλάζει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι, αλλά και για να συντονίζονται καλύτερα οι πολεμικές επιχειρήσεις στα διάφορα σημεία του πλανήτη. Καταργήθηκε και ενεργοποιήθηκε ξανά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αλλαγή της ώρας στην χώρα μας καθιερώθηκε το 1973. Ήταν η χρονιά που ο πλανήτης έζησε μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις και οι ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν από κοινού να πάρουν μια απόφαση ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. 

Ως το 1996 κάθε χώρα αποφάσιζε μόνη της για τον μήνα εφαρμογής του μέτρου. Η Ελλάδα εφάρμοζε τη χειμερινή ώρα τον Σεπτέμβριο. Με ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία η χειμερινή ώρα ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Pindos 60 xronia
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ηρων back