Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Metrominuto Ioannina, ένας πεζοπορικός χάρτης

Εικόνα του άρθρου Metrominuto Ioannina, ένας πεζοπορικός χάρτης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2023, 17:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την Κιάφα μέχρι την (πρώην) Ζωσιμαία Ακαδημία είναι μια απόσταση 900 μ. Κάποιος (χωρίς σοβαρά κινητικά προβλήματα) μπορεί να διανύσει αυτή τη διαδρομή με τα πόδια σε 11’ κατά μέσο. Κατά μέσο όρο θα χρειαστεί 16’ για την απόσταση του 1,3 χλμ. από την πλατεία Πάργης μέχρι το Κάστρο.

Ένας ψηφιακός πεζοπορικός χάρτης στο πλαίσιο του ερευνητικού εγχειρήματος «Τα Γιάννενα Σχεδιάζουν» έρχεται να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις αποστάσεις και τους χρόνους μεταξύ των πιο σημαντικών προορισμών της πόλης. Δεν είναι ένας ασυνήθιστος χάρτης για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το «Metrominuto» αποτελεί ένα εργαλείο ενημέρωσης των πολιτών, έναν συνοπτικό χάρτη που «μιμείται» τον σχεδιασμό των σχεδίων των διαδρομών ενός μετρό.

Στο «Metrominuto Ioannina», όπου λαμβάνονται υπόψη και οι κλίσεις των δρόμων, ο χρόνος των διαδρομών υπολογίζεται σε 12’ το χλμ. κατά μέσο όρο. Προφανώς ο σκοπός ενός τέτοιου χάρτη, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, είναι η προώθηση της πεζοπορίας στο κέντρο της πόλης και γύρω από αυτό.

Η σύλληψη της ιδέας ενός πεζοπορικού χάρτη Metrominuto «πιστώνεται» σε μια ισπανική πόλη, την Pontevedra. Ένας χάρτης που ήρθε ως απόρροια μια σειράς μέτρων που έλαβαν οι δημοτικές αρχές της πόλης για μην υπάρχει κυρίως «περιττή κυκλοφορία» αυτοκινήτων εντός της πόλης. Μέτρα, όπως είναι η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και η δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ. Γιατί για να περπατήσει κανείς το κέντρο μιας πόλης, αν δεν μένει σε αυτό, θα πρέπει να φτάσει κάπως μέχρι τις παρυφές του…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back