Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετριοπάθεια για τα μέτρα, επίθεση στην αντιπολίτευση

Εικόνα του άρθρου Μετριοπάθεια για τα μέτρα, επίθεση στην αντιπολίτευση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2016, 18:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε δύο βασικούς άξονες, τον εξής… έναν στηρίχτηκε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στις δηλώσεις του στα Γιάννενα, όπου βρίσκεται: «δεν υπάρχει εναλλακτική», τόσο προς τα έξω, στο πεδίο της πολιτικής κεντρικής διαχείρισης, όσο και προς τα μέσα, στο κομμάτι των σχέσεων με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Σκουρλέτης προσπάθησε με μετριοπαθή και «στρογγυλεμένο» τρόπο να απολογίσει την κυβερνητική δράση, αφαιρώντας προσεκτικά από τις δηλώσεις του το κομμάτι των εξαιρετικά επώδυνων μέτρων που παίρνι η κυβέρνηση και λέγοντας πρακτικά ότι εφόσον έληξε το θέμα της αξιολόγησης,  «δύσκολα είναι πίσω μας» και πλέον, η κυβέρνηση έχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θητείας. Προς τα μέσα, απέναντι στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Σκουρλέτης δεν ήταν… στρογγυλεμένος, καθώς επιτέθηκε στην αντιπολίτευση στο αδύνατό της σημείο, ότι δηλαδή δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή ικανή να αναλάβει το βάρος της παρούσας, διαμορφωμένης κατάστασης.

Η εκδοχή της κυβέρνησης είναι ότι «η αξιολόγηση είναι πετυχημένη και ολοκληρωμένη», όπως είπε ο υπουργός. «Ήταν σκληρή η διαπραγμάτευση» πρόσθεσε και είπε ακόμα ότι «καταφέραμε το κατά το δυνατόν καλύτερο». Για το μέλλον, τόνισε ότι «δεν είναι ανέφελο» και επισήμανε ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι «περίπλοκη» και διαμορφώνεται στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής. Κοινώς, ο υπουργός δεν είπε ότι «μας εμπιστεύονται ως τους καλύτερους δυνατούς διαχειριστές» αυτή τη στιγμή, αλλά το εννόησε.

Τα… όχι εντελώς αρνητικά και τα θετικά

 Ο κ. Σκουρλέτης επέλεξε να παρουσιάσει μερικά σημεία, τα οποία θεωρεί ότι είναι τα κρίσιμα θετικά της κυβερνητικής πορείας. Για το ασφαλιστικό, χωρίς να αναφέρει πουθενά τον όρο «περικοπές» παρότι αυτές υπάρχουν σχεδόν σε όλη την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής ή τις επιβαρύνσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ, είπε ότι «καταφέραμε να διατηρήσουμε τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων ώστε να υπάρξουν οι συντάξεις στο μέλλον», με αναδιανεμητικό των βαρών τρόπο μέσω του νέου νομοσχεδίου.  Για το νόμο περί ΜΜΕ είπε ότι οι κανόνες μπαίνουν για να προφυλάξουν τον πλουραλισμό, ενώ επιτέθηκε στα ΜΜΕ (όχι στα περιφερειακά όπως είπε), κατηγορώντας την πλειοψηφία τους ότι «κάνουν το άσπρο-μαύρο». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε μια σειρά πράγματα που κατά τον ίδιο δεν είχαν τη δημοσιότητα που τους αναλογούσε, όπως οι εκπτώσεις της ΔΕΗ.

«Η ΝΔ παραιτείται από τη σοβαρότητα»

Ο υπουργός επέλεξε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση με όχημα την κίνηση «Παραιτηθείτε». Το κάλεσμα που γίνεται για αντικυβερνητικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας για τις 15 Ιούνη, με πρόταγμα το «όχι σε κόμματα και συνδικάτα», αλλά ήδη στηρίζεται διακριτικά τουλάχιστον από τη ΝΔ (οργανώσεις και βουλευτές), έχει προκαλέσει μια κάπως έντονη κυβερνητική αντίδραση. Ο κ. Σκουρλέτης προέκτεινε τις δηλώσεις του κ. Φίλη, κατηγορώντας καταρχάς ότι «εμφανίζονται ως ‘άχρωμοι’ πολιτικά ενώ τοπικές οργανώσεις της ΝΔ δηλώνουν σε συμμετοχή» (σ.σ. η ΝΔ υιοθετεί το σύνθημα «φύγετε», ενώ η πρωτοβουλία το «παραιτηθείτε»), αλλά και ότι εάν τώρα έχουν αυτή τη στάση γενικά προς τα κόμματα και όχι στις θέσεις τους, προετοιμάζονται για το «όχι στη δημοκρατία». «Η ΝΔ παραιτείται από τη σοβαρότητα» είπε ο κ. Σκουρλέτης, παραπέμποντας και στο… hashtag του δικού του κόμματος, το «σοβαρευτείτε». Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι συμπεριφέρεται «ως σαμποτέρ», χωρίς να καταθέτει προτάσεις και το ΠΑΣΟΚ ότι «κινείται στο βασικό του λόγο, στον αστερισμό της ΝΔ». Όσο για το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, προσωποποίησε τη στόχευση στα προσωπα των κ.κ. Θεοδωράκη και Λεβέντη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «περιπτώσεις που δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς σοβαρές και δεν τιμούν την πολιτική ζωή του τόπου».

«Δεν θα μας παρασύρουν σε αντιπαράθεση χωρίς επιχειρήματα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «θα συνεχίσουμε στο δρόμο που μας έχει καλέσει ο λαός να συνεχίσουμε. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες, αλλά υπάρχουν σίγουρα δυνατότητες, όταν έχεις σχέδιο και αρχές, να πείθεις κάθε μέρα τον κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα, ξεκινώντας από την ανάκαμψη της ίδιας της οικονομίας μας». 

Ο κ. Σκουρλέτης μιλάει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Λιθαρίτσια, στις 8 το βράδυ. Από το πρωί, σε όλο το κέντρο της πόλης έχει αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη από άνδρες της ασφάλειας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back