ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτοδιοικητικές συνεργασίες και… βλέπουμε

Εικόνα του άρθρου Αυτοδιοικητικές συνεργασίες και… βλέπουμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2018, 17:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους έθεσε ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης, από τα Γιάννενα. Εν συντομία, αυτές είναι το «αντιακροδεξιό μέτωπο» στις ευρωεκλογές, η πολιτική συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές (ανάλογα πάντα και με τις κατά τόπους εξελίξεις) και τέλος, ότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, αλλά εάν συνεχιστούν οι «γκρίνιες», μην εκπλαγείτε εάν στηθούν κάλπες νωρίτερα.

Ξεκινώντας αντίστροφα, ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος τη Δευτέρα το απόγευμα θα παραστεί στην περιφερειακή συντονιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ότι όντως, η εικόνα που παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα, με τις διαρκείς παρεμβάσεις του ενός εταίρου του, Πάνου Καμμένου «δεν είναι και η καλύτερη».

Μάλιστα, χαρακτήρισε μεν «σεβαστές» τις απόψεις του κ. Καμμένου, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να απαντάμε συνέχεια σε γκρίνιες». Αυτή η ατάκα, σε συνδυασμό με την απάντησή του κ. Σκουρλέτη σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, αφήνει ανοιχτό, έστω λίγο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Εμείς κινούμαστε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, για εκλογές τον Σεπτέμβριο» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αυτό το διάστημα θα γίνουν πράγματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. «Γιατί να μην καρπωθούμε και πολιτικά από αυτή την περίοδο;», κατέληξε, περιγράφοντας ένα σχήμα εξάντλησης μεν της θητείας, αλλά και ετοιμότητας για ό,τι προκύψει. «Δεν μπορούμε συνέχεια να ανταπαντάμε σε γκρίνιες, σεβαστές, αλλά γκρίνιες. Θα προχωρήσουμε αξιοποιώντας τον πολιτικό χρόνο που έχουμε μπροστά μας γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον της χώρας» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε εισαγωγικά σε μια σειρά κινήσεις της κυβέρνησης, όπως τα ποσά που δόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, «χρήματα που δεν είχε δει τα προηγούμενα χρόνια», μέσω προγραμμάτων όπως οι «ΦιλόΔημοι» Ι και ΙΙ. Τόνισε ότι η θέση του κόμματος είναι πως θα στηριχθούν σχήματα που «με αυθεντικό τρόπο θα δείξουν πώς αντιλαμβάνονται τις λύσεις των τοπικών προβλημάτων» και ότι δεν θα δοθούν χρίσματα.

Άσκησε κριτική

  • Στη ΝΔ λέγοντας ότι «δεν σέβεται την αυτονομία της αυτοδιοίκησης», με αφορμή τη στήριξη που δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκλεγμένους περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και στον Αλέκο Καχριμάνη. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι επιθυμεί να φέρει την προηγούμενη κατάσταση περιορισμών στις προσλήψεις και να μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε «τροχονόμο που θα μοιράζει τις δουλειές σε ιδιωτικά συμφέροντα».
  • Στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «η κα Γεννηματά στέλνει συνέχεια εγκυκλίους στις τοπικές οργανώσεις με τις κατευθυντήριες γραμμές».

Και αν στην Περιφέρεια Ηπείρου το μοντέλο είναι… εύγλωττο, με το κόμμα να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα στις διεργασίες μεταξύ Συμμαχίας Ηπειρωτών-Ηπείρου της Ανατροπής (ο κ. Σκουρλέτης διαχώρισε την κατάσταση από την υποψηφιότητα της κας Γεροβασίλη το 2014, με αναφορά στις τότε συνθήκες), στον Δήμο τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε όχι ο «πιο κατάλληλος» να μιλήσει για τις εσωκομματικές και παραταξιακές διεργασίες και πρόσθεσε ότι έτσι και αλλιώς, «με την απλή αναλογική, στο 60% των Δήμων θα είναι υποχρεωτικές οι συνεργασίες μετεκλογικά». Είπε ωστόσο ότι στόχος είναι η «νέα εκλογική κουλτούρα» ενόψει και των μεθεπόμενων βουλευτικών εκλογών και όχι οι «ερμαφρόδιτες πολιτικά συνεργασίες». Πρόσθεσε πάντως ότι είναι και θέμα προσώπων που θα εκφράσουν τις συνεργασίες που θα προκύψουν, γιατί «δεν φτάνει μόνο να έχεις την αντίληψη, αλλά πρέπει να υπάρχουν και εκείνα τα πρόσωπα που θα εκφράζουν τη διαδικασία προσέγγισης».

 Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης ξεκίνησε την ομιλία του με τις ευρωεκλογές, «τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών» όπως τις χαρακτήρισε. «Θα διατυπώσουμε συνολική πρόταση με τις δυνάμεις της οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και φυσικά, με την ευρωπαϊκή αριστερά» είπε και κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ, ως ελληνικό κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, λέγοντας ότι «λοξοκοιτάει προς τη ΝΔ». Όσο για το επίδικο των εκλογών, τόνισε ότι θα είναι το «μέτωπο στην ακροδεξιά, στον Όρμπαν και στην αντίληψη που θέλει την Ευρώπη ένα φρούριο και αφήνει έδαφος στην ανάπτυξη ρατσιστικών απόψεων».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back