Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Μέτρα για τους αγρότες, άμεσα»

Εικόνα του άρθρου «Μέτρα για τους αγρότες, άμεσα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2020, 11:18
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αγροτικοί σύλλογοι από Άρτα, Πρέβεζα και Ζίτσα, με ανακοίνωσή τους, ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα υπέρ των αγροτών-παραγωγών, τονίζοντας ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι πολύ μεγάλο.

Σημειώνουν ότι «ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περίπου 2.000 κτηνοτρόφοι Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας που δίνουν την παραγωγή τους στην βιομηχανία της Άρτας η οποία έκλεισε λόγω εμφάνισης κρουσμάτων του κοροναϊού» και προσθέτουν ότι «σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες όπως οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών τόσο  των ελιών όσο και του ελαιόλαδου, οι παραγωγοί των πρώιμων νωπών οπωροκηπευτικών που έδωσαν σε μειωμένες τιμές τα προϊόντα τους».

Τονίζουν ότι «η κυβέρνηση εξαιρεί αγρότες και κτηνοτρόφους απο τα περιορισμένα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε και δίνει δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποζημιώσεις στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους για την απώλεια εσόδων τους, σε καναλάρχες ακόμα και στους ιδιώτες κλινικάρχες αντί να τους επιτάξει».


Ζητούν άμεσα μέτρα, όπως:

  • Άμεση αποζημίωση των χιλιάδων κτηνοτρόφων που δίνουν την παραγωγή τους στην εταιρεία που έκλεισε, αντίστοιχα να παρθούν όλα τα αναγκαία μετρά για την υγεία τους και σε περίπτωση αδυναμίας απορρόφησης της παραγωγής τους από την εταιρεία, να παρθούν όλα τα αναγκαία για την απορρόφησή της από άλλες γαλακτοβιομηχανίες, σε ικανοποιητική τιμή και όχι κάτω του κόστους.
  • Άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, χωρίς περιορισμούς ανά Περιφέρεια εξασφαλίζοντας ειδική άδεια μετακίνησης για την μεταφορά των προϊόντων.
  • Να δοθεί αυτή την περίοδο η δυνατότητα στους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μη υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.
  • Άμεση πληρωμή των αγροτών που προμηθεύουν τα προϊόντα τους σε σούπερ μάρκετ, λαχαναγορές.
  • Να ληφθούν μέτρα διάθεσης από το κράτος των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν, στη λαϊκή κατανάλωση και να παρθούν μέτρα κατά της αισχροκέρδειας.
  • Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη και επιβάρυνση της Περιφέρειας με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας να παρθούν μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
  • Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος και άμεση επανασύνδεση όπου έχει γίνει διακοπή.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Πλήρη απαλλαγή για όσο διαρκέσει η πανδημία από ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών απο την κυβέρνηση, απο το ΕΛΓΑ, τα χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ, τα τοκοχρεολύσια στις τράπεζες.
  • Να δοθεί έκτακτο επίδομα, για τους αγροτοκτηνοτρόφους που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
  • Για τους αγροτοκτηνοτρόφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουμε οι ίδιοι να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
  • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
  • Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους.

Τέλος, συμμετέχουν στην στην πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της Υγείας που κύρηξε η ΟΕΝΓΕ, στις 7 Απριλιου.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back