Τη «διαπόμπευση» του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη καταδίκασε ξανά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, παίρνοντας διακριτικές αποστάσεις ωστόσο από κάποιες από τις κυβερνητικές προτάσεις.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, θεωρεί αναγκαία μεν τη φύλαξη των πανεπιστημίων, αλλά και προαπαιτούμενη την ακαδημαϊκή και δημοκρατική ελευθερία.
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωσή του ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που συμμετείχε στην τηλεσύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό ΠροΠο και τους πρυτάνεις, πρότεινε ειδικό ένστολο (κι ένοπλο;) τμήμα της αστυνομίας για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, ενώ ο υπουργός Προστασίας Πολίτη πρότεινε τη φύλαξη από σεκιούριτι, κάτι που γίνεται και τώρα, σε αρκετές περιπτώσεις.
«Αποτροπιαστικό και θλιβερό το γεγονός της επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, σεβασμού απόψεων και δημοκρατίας» είπε ο κ. Αλμπάνης και πρόσθεσε, ότι οι κυβερνητικές απόψεις είναι επίσης η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας στα ιδρύματα και
η «αυστηροποίηση του πλαισίου για τις παραβατικές συμπεριφορές στα πανεπιστήμια». Φυσικά, είναι ανοιχτό θέμα τι θα θεωρήσει η κυβέρνηση «παραβατικές συμπεριφορές», τη στιγμή που είναι δεδομένα εχθρική απέναντι σε κάθε διαμαρτυρία, ακόμα και τις ειρηνικές, με τη δράση της αστυνομίας και δη των ΜΑΤ με την πλήρη στήριξη του κ. Χρυσοχοϊδη, να προβληματίζουν έντονα.
Ο κ. Αλμπάνης ενημέρωσε ότι «ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει τις προτάσεις των πρυτάνεων» και ότι το οικονομικό σκέλος, αποσυνδέθηκε από τους τακτικούς προϋπολογισμούς.
«Η άποψή μου είναι ότι όποια μέτρα ληφθούν στην κατεύθυνση της ασφάλειας των πανεπιστημίων, δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ακαδημαϊκή λειτουργία. Θα πρέπει και η πανεπιστημιακή κοινότητα -έχω δει δηλώσεις και ανακοινώσεις πανεπιστημίων αλλά και φοιτητικών παρατάξεων που στρέφονται σε αυτή την κατεύθυνση»- να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης.
Άφησε επίσης μια έμμεση αιχμή στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ναι μεν πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη αλλά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «έχασε όλους τους φύλακες στις διαθεσιμότητες του ’12 και του ’13», επί υπουργίας του κ. Μητσοτάκη.
«Το πανεπιστήμιό μας συμπληρώνει την ασφάλεια με σχετική υπηρεσία. Δεν έχουν δικαίωμα αποτροπής, αλλά καταγράφουν και ενημερώνουν», πρόσθεσε.
Άλλο ένα θέμα που προκάλεσε εντύπωση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αλμπάνη, είναι ότι ο παθών, καθηγητής Μπουραντώνης, δεν ταυτίστηκε με την πρόταση για τη φύλαξη ιδρυμάτων από αστυνομικό σώμα.
«Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κάνει νομοθετικές αλλαγές, αλλά επιφυλάσσομαι στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραβιάζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και λειτουργία» είπε ακόμα ο κ. Αλμπάνης, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη «δεν δόθηκε ο λόγος σε όλους τους πρυτάνεις, μόνο του προεδρείου».
Τέλος, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα περιμένει τις προτάσεις των πρυτάνεων επί του θέματος.