ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεταπορτρέτα» του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου

Εικόνα του άρθρου «Μεταπορτρέτα» του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2023, 15:33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η έκθεση «Μεταπορτρέτα: Σπουδή στο ανθρώπινο πρόσωπο» του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στο Photometria Photography Center (PPC), στην οδό ΚΑ’ Φεβρουαρίου 184, στα Γιάννενα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

H ενότητα «Μεταπορτρέτα» απαρτίζεται από πορτρέτα φοιτητών του εργαστηρίου φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα οποία καθώς εκτυπώνονται αλλάζουν μορφή.

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται: «Στο τελικό αποτέλεσμα αποτυπώνεται όχι μόνο το απεικονιζόμενο πρόσωπο, αλλά και ένα μέρος των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στον σκοτεινό θάλαμο. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι, τελικά, στα ‘Μεταπορτρέτα’ δεν είναι το πορτρέτο το κύριο θέμα, αλλά η διαδικασία εκτύπωσης. Στην πραγματικότητα το ένα αναδεικνύει το άλλο.

Μέσα από την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο πρόσωπο και τη διαδικασία εκτύπωσης υποδηλώνεται πιο έντονα η σημασία του προσώπου, καθώς το μάτι του θεατή δεν προσπερνά την εικόνα, αλλά εστιάζει επίμονα πάνω της προκειμένου να κατανοήσει αυτό που έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στη λήψη και το τελικό αποτέλεσμα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως τα ‘Μεταπορτρέτα’ αντιπροσωπεύουν, εν τέλει, μία σπουδή στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Μελετώντας διεξοδικά ένα μεταπορτρέτο, εισερχόμαστε βαθύτερα στην ουσία της έκφρασης, στο μυστήριο του βλέμματος του απεικονιζόμενου, στην ιερότητα του προσώπου. Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό· απεικονίζει την ανθρωπινότητα του ανθρώπου. Πίσω από κάθε πρόσωπο φανταζόμαστε τη ζωή του, το παρελθόν αλλά και το μέλλον του, τη μοναδικότητα της ύπαρξης».

Διάρκεια έκθεσης: Έως 17 Σεπτεμβρίου

Πέμπτη έως Κυριακή 17:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back