Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά το Πάσχα, «Καλλικράτης ΙΙ»

Εικόνα του άρθρου Μετά το Πάσχα, «Καλλικράτης ΙΙ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2018, 00:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγο πριν το Πάσχα θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για τη νέα «διαρρύθμιση» της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετά τις γιορτές θα γίνει νόμος του κράτους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Τα σημεία που «καίνε», αλλά η αυτοδιοίκηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να τα «κυνηγήσει» και πολύ (μάλλον προτιμάει να προετοιμαστεί για τις επόμενες εκλογές), είναι η μετάθεση των καλπών για τον Σεπτέμβριο του 2019, μαζί με τις βουλευτικές (αν φυσικά αυτές γίνουν τότε). Η επίσημη δικαιολόγηση είναι ότι οι δημοτικές δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές.

Σημείο διένεξης είναι επίσης η απλή αναλογική, η οποία, εφόσον εφαρμοστεί ως τέτοια, θα καταργήσει το σημερινό υπερ-πλειοψηφικό σύστημα των 3/5 στην πρώτη παράταξη και μαζί, θα καταργήσει και τις αυτοδυναμίες. Οι ισχυρές αυτοδιοικητικές αρχές διαμαρτύρονται, οι πιο συνεργατικές το σκέφτονται ή διαμαρτύρονται λιγότερο.

Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι «δεν αιφνιδιάζεται κανείς» με τις προθεσμίες, καθότι οι αλλαγές συζητιούνται εδώ και καιρό, εννοώντας προφανώς ότι το υπουργείο θα προχωρήσει έτσι και αλλιώς. Στα λοιπά, η θητεία των αιρετών αναμένεται να ξαναπάει στα 4 από τα 5 χρόνια, θα ξεκινάει από το ημερολογιακό έτος, επιστρέφοντας δηλαδή στα «προκαλλικρατικά» δεδομένα. Τέλος, το πλαφόν στις θητείες συζητιέται, δεν έχει όμως αποφασιστεί ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back