Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το «μεράκι» και οι απαντήσεις των μουσικών

Εικόνα του άρθρου Το «μεράκι» και οι απαντήσεις των μουσικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2022, 23:33
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ επανέλαβε την πολεμική ρητορική του κατά όσων έχουν αντιδράσει στον τρόπο με τον οποίο έγιναν φέτος ειδικά, οι προσλήψεις.  

Καταρχάς, η δημοτική αρχή τόνισε ότι θα γίνει κανονικά φέτος η χριστουγεννιάτικη συναυλία, παρότι δεν υπήρχε στα σχετικά προγράμματα.

Δεύτερον, ο κ. Ελισάφ ισχυρίστηκε ότι «η συμμετοχή στην Φιλαρμονική δεν είναι έμμισθη θέση (…) είναι μεράκι η παρουσία σου στη Φιλαρμονική και αμείβεσαι για το χρόνο που δαπανάς, γι αυτό το μεράκι». Είπε επίσης ότι πρόκειται για «συντεχνιακά αιτήματα δύο-τριών ανθρώπων που με αυτό τον τρόπο έχουν μάθει να δουλεύουν».

Αυτή είναι μια εκδοχή που δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα και περισσότερο υποστηρίζει μια πολιτική θέση της δημοτικής αρχής, στο θέμα που έχει προκύψει, όχι με την ποιότητα των παραγωγών, αλλά πώς διαχειρίζεται ο Δήμος το έμψυχο δυναμικό του Πνευματικού Κέντρου.  

Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής με ανακοίνωσή τους διαψεύδουν τον δήμαρχο: «Οι εργαζόμενοι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστραςτου Δήμου Ιωαννιτών πάντα πληρωνόταν για τις υπηρεσίες τους σ' αυτήν. Μέχρι και το 2011 ο αριθμός των μουσικών που απασχολούνταν ήταν 50 άτομα. Η απασχόλησή τους ήταν δωδεκάμηνη και αμείβονταν με μισθό ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκαν» αναφέρουν.

Παραπέμπουν δε στην περίοδο κατά την οποία ο κ. Ελισάφ ήταν πρόεδρος του ΠΚΔΙ και λένε ότι τα μέλη της Φιλαρμονικής μειώθηκαν σε 22, για οικονομικούς λόγους και οι πρόβες έγιναν μια την εβδομάδα, από δύο.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με τις αλλαγές στον τρόπο πρόσληψής μας (προκήρυξη) να μειωθεί ο μισθός μας κάτω κι από το 1/3 του προηγούμενου και να δίνεται πια όχι για 12 μήνες αλλά μόνο για 9. Παίρναμε 270€ τον μήνα που με τις προαναφερθείσες αλλαγές έγιναν μόλις 80€. Παρόλα αυτά εμείς παραμείναμε στις θέσεις μας και βοηθήσαμε για να μη διαλυθεί η Φιλαρμονική των 100 και πλέον χρόνων που βρίσκεται πάντα δίπλα στους πολίτες σ' όλες τις σημαντικές στιγμές αυτής της πόλης» συνεχίζουν.

Αφήνουν σοβαρές αιχμές κατά του κ. Ελισάφ, λέγοντας ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα, επί προεδρίας του έγιναν διορισμοί στη διοίκηση, όχι όμως σε μουσικά τμήματα. «Η επόμενη δημοτική αρχή αύξησε ξανά τον αριθμό των μελών σε 33, αύξησε τις πρόβες σε δύο εβδομαδιαίως, έφτιαξε καινούργιες στολές και όλα έδειχναν να ξαναπαίρνουν το δρόμο τους και να αισθανόμαστε ξανά ότι αναγνωρίζεται η προσφορά μας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης», λένε.

Σε άλλα ενδιαφέροντα, οι μουσικοί της Φιλαρμονικής αναφέρουν ότι οι δύο αρχιμουσικοί πληρώνονται με το συνολικό ποσό των 60.000 ευρώ και ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να στήσετε μια μικρή φιλαρμονική (μπαντίνα) «που θα σας απαλλάξει από την επαγγελματική μπάντα, που για λόγους που αγνοούμε μάλλον δεν τη συμπαθείτε καθόλου».

Θεωρούν ότι η δημιουργία της μπαντίνας έχει στόχο να εξυπηρετείται ο αρχιμουσικός που προσλαμβάνεται, «του οποίου η σύζυγος κατέβηκε ως υποψήφια μαζί σας στις εκλογές» και «μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία σε βάθος χρόνου μιας ερασιτεχνικής φιλαρμονικής ορχήστρας με ελάχιστο κόστος λειτουργίας και με παιδιά-μουσικούς που που θα απασχολούνται από μεράκι, παρότι η πλειονότητα αυτών παλεύουν πολλά χρόνια και ελπίζουν κάποτε να γίνουν επαγγελματίες μουσικοί».

Τέλος, καταλήγουν ότι «όσοι ασχολούμαστε με λαχτάρα, δημιουργική τρέλα και "μεράκι" και δίνουμε τον εαυτό μας και είμαστε οι καλύτεροι σ' αυτό που κάνουμε, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανταμειβόμαστε οικονομικά γι' αυτό, είτε αυτό είναι η μουσική, είτε η δημαρχία , είτε η ιατρική».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back