ΚΟΣΜΟΣ

Μέρα 9η: Χτύπησε το «πυρηνικό ξυπνητήρι»

Εικόνα του άρθρου Μέρα 9η: Χτύπησε το «πυρηνικό ξυπνητήρι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2022, 12:29
ΚΟΣΜΟΣ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευής, χτύπησε το «πυρηνικό ξυπνητήρι» του πλανήτη καθώς οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζγια.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές πηγές, εγκαταστάσεις του εργοστασίου χτυπήθηκαν από πυρά βαρέων όπλων, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο τελικά.


Το εργοστάσιο στο Ενερχοντάρ είναι η μεγαλύτερη ατομική μονάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Οι διαχειριστές της μονάδας διαβεβαίωσαν αργά το πρωί ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σε κανονικά επίπεδα και πως καίρια συστήματα λειτουργούν κανονικά.   

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ενώ από ρωσικής πλευράς, μέχρι αργά το πρωί της Παρασκευής, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. Αργότερα, υπήρξε αναφορά για έλεγχο του εργοστασίου από ρωσικές δυνάμεις.

Κατά τα λοιπά, οι δυνάμεις των αυτονομιστών ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν το αρχηγείο της νεοναζιστικής στρατιωτικής μονάδας «Αζόφ». Το Φόρεϊν Όφις τόνισε ότι η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ πλέον αναμένεται η εφαρμογή μερικής κατάπαυσης πυρός για να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» για τους πολίτες, όπως συμφώνησαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στις συνομιλίες του Μπρεστ. Οι συνομιλίες, από τις οποίες οι ΗΠΑ περιμένουν «να σταματήσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις» σύμφωνα με δηλώσεις, θα επαναληφθούν «εντός 48 ωρών».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back