ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέκκειο Οικοτροφείο: Αποκατάσταση με 550.000 ευρώ

Εικόνα του άρθρου Μέκκειο Οικοτροφείο: Αποκατάσταση με 550.000 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2024, 14:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κτίριο του Μέκκειου Οικοτροφείου στην οδό Τσακάλωφ είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια των Ιωαννίνων. Ένα από αυτά τα σημεία της πόλης, που φέρουν μαζί τους ιστορική και κοινωνική μνήμη, καθώς εκεί βρήκαν «καταφύγιο» για πολλές δεκαετίες φτωχές μαθήτριες από διάφορες περιοχές που πήγαιναν σχολείο στα Γιάννενα.

Το Μέκκειο Οικοτροφείο, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1994 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, τα σημάδια της κόπωσης και της φθοράς του χρόνου είναι ορατά.

Πριν τρία χρόνια, η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συντήρηση του κτιρίου. Οι όλες διαδικασίες πήραν τον χρόνο τους. Τον Μάιο του 2022 ήρθε η έγκριση της μελέτης συντήρησης-αποκατάστασης του κτιρίου και τον Φεβρουάριο του 2023 υπογράφηκε η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του υπουργείου Πολιτισμού και του Μέκκειου Οικοτροφείου.

Και τώρα έρχεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου που θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου. Η Περιφερειακή Επιτροπή, στην τελευταία της συνεδρίαση, αποφάσισε την έγκριση των όρων της διακήρυξης με το έργο να έχει προϋπολογισμό 550.000 ευρώ.


Αναμφίβολα πρόκειται για μια καλή εξέλιξη, με την προσδοκία ότι το έργο της αποκατάστασης θα γίνει σύντομα. Δυστυχώς, πολλά έργα (που δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου δεν κινούνται και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να έχει υποστηρίξει ότι «δεν μας στέλνουν λεφτά ή αργούν να μας στείλουν» (σ.σ. εννοώντας το υπουργείο). Δεν είναι και λίγα τα έργα που παίρνουν συνεχώς παρατάσεις ολοκλήρωσης ή που τελούν υπό άτυπη διακοπή εργασιών.

Όσον αφορά το Μέκκειο Οικοτροφείο, το οποίο διαχειρίζεται η Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών «Η Ζωοδόχος Πηγή», τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βρει έναν νέο προσανατολισμό στις δράσεις τους. Τα μαθήματα κοπτικής και ραπτικής συνεχίζονται… παραδοσιακά, ενώ κατά διαστήματα οι χώροι του Μέκκειου χρησιμοποιούνται για διάφορες πολιτιστικές δράσεις. Οι προοπτικές του Μέκκειου στον σύγχρονο πολιτισμό άρχισαν να αναδεικνύονται από το 2018 και μετά, με αφορμή τη διοργάνωση εκθέσεων στο πλαίσιο της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back