Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 24-07-2020, 21:00
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Συμπεράσματα, όπως η μείωση των εμφραγμάτων κατά 28%, προκύπτουν από την πρώτη και μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο εθνική μελέτη καταγραφής εμφραγμάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ελλάδα.

Τη μελέτη που ήδη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Cardiology διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων σε 20 ελληνικά νοσοκομεία που πραγματοποιούν αγγειοπλαστικές. Επικεφαλής είναι ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Ιωαννίνων Λάμπρος Μιχάλης.

Την περίοδο της καραντίνας καταγράφηκαν πανελλαδικά 771 εμφράγματα έναντι 1077 πέρυσι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των βασικότερων αιτιών της μειωμένης καταγραφής εμφραγμάτων αναφέρονται αφενός η μη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία ένεκα του φόβου μόλυνσης από τον κοροναϊού και αφετέρου η πραγματική μείωση λόγω κοινωνικού απομονωτισμού.

Η επιστημονική ομάδα αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας και προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι αυξημένων θανάτων από καρδιαγγειακές αιτίες σε τυχόν νέο κύμα πανδημίας συνιστά:

  • ενθάρρυνση προσέλευσης των ασθενών με συμπτώματα στα νοσοκομεία
  • κατάλληλη οργάνωση των νοσοκομείων
  • υποδοχή των ασθενών με καρδιαγγειακά συμπτώματα σε ειδικούς χώρους για την αποφυγή συνωστισμού
  • χρήση γρήγορων test διάγνωσης κοροναϊού για τη μείωση επικίνδυνων καθυστερήσεων κατά την αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της δημοσιευθείσας μελέτης, η επίπτωση COVID-19 καταδεικνύει μεταβλητά ποσοστά θνησιμότητας πληθυσμού, που δεν δείχνουν πάντα σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.   

«Η αποφυγή των ασθενών να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη και η πιο συντηρητική διαχείριση ACS από συστήματα υγείας πρότεινε ως πιθανές εξηγήσεις για αυτές τις παρατηρήσεις. Επιπλέον, μια απροσδόκητη πραγματική μείωση της συχνότητας εμφάνισης ACS λόγω της έλλειψη περιβαλλοντικών παραγόντων ως αποτέλεσμα των συστάσεων για κοινωνική αποστασιοποίηση, αυτοπεριορισμός και δραστικά μέτρα περιορισμού η ελευθερία κινήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί και χρειάζεται έρευνα», αναφέρουν.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2