Oikonomou pisoi
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μεγαλύτερη αυτονομία και για τα plug-in υβριδικά

Εικόνα του άρθρου Μεγαλύτερη αυτονομία και για τα plug-in υβριδικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2021, 13:01
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η αλματώδης ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων οδηγεί παράλληλα και στην ανάπτυξη της υβριδικής τεχνολογίας, που για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεί ιδανική επιλογή, ειδικά τώρα που στο ξεκίνημα της ηλεκτροκίνησης υπάρχουν αρκετά προβλήματα.

Τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα έχουν μπαταρίες που σήμερα μπορούν να δώσουν αυτονομία 50-60 χιλιόμετρα. Δηλαδή αρκετά πιο πάνω από τα 45-50 χιλιόμετρα που διανύει ο μέσος ευρωπαίος οδηγός καθημερινά. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να κινηθεί κάθε μέρα ηλεκτρικά και χωρίς εκπομπές ρύπων στις πόλεις, έχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα να βγει εκτός πόλης, αφού το όχημά του έχει και κινητήρα εσωτερικής καύσης που εκπέμπει χαμηλούς ρύπους και έχει μικρή κατανάλωση καυσίμου.


Μεγαλύτερη αυτονομία

Τα τελευταία νέα από τον χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών κάνουν λόγο ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν μεγαλύτερες σε χωρητικότητα μπαταρίες και για τα plug-in οχήματα. Παράλληλα με την τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προχωράει και η υβριδική. 

Η αλλαγή της δομής των μπαταριών θα τις κάνει ελαφρύτερες, μικρότερες και με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί ένα υβριδικό όχημα θα ξεπεράσει τα 100 χιλιόμετρα αυτονομίας. Δηλαδή πολύ πιο πάνω από τα χιλιόμετρα που κάνει καθημερινά ένας μέσος ευρωπαίος πολίτης. 

Η υβριδική τεχνολογία διώχνει τα σύννεφα του άγχους χιλιάδων οδηγών που ενώ θέλουν να περάσουν στην ηλεκτροκίνηση, δεν αποφασίζουν να κάνουν το βήμα, γιατί τα συστήματα υποδομής και φόρτισης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι ελλιπή και χρειάζεται αρκετή πίστωση χρόνου για να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Κυψέλες καυσίμου 

Η χρήση υβριδικής τεχνολογίας αναμένεται σήμερα να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ηλεκτρικών και των συμβατικών οχημάτων. Άλλωστε οι φοροαπαλλαγές των κυβερνήσεων ισχύουν και για τα υβριδικά οχήματα και αυτό αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την αγορά τους.

Αναλυτές της αυτοκίνησης αναφέρουν ότι οι ιδιώτες αγοραστές είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους την ηλεκτροκίνηση γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα του οχήματός τους, τονίζοντας ότι η αγορά υβριδικών οχημάτων αποτελεί καλή επιλογή για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να περάσουν στην καθαρά ηλεκτρική μετακίνηση.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο ότι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν και αυτά ένα μεταβατικό πέρασμα μέχρι να καταξιωθεί η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου, που ακόμη βρίσκεται σε νηπιακά στάδια και έχει μπροστά της πολυετή βελτίωση. 

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο πάροχο δεδομένων IHS Markit τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να καταλάβουν το 30% της αγοράς της ΕΕ έως το 2030, με υβριδικά plug-in να έχουν 8,5% στο γενικότερο μερίδιο αγοράς. Ωστόσο η τεχνολογία που εστιάζεται στις κυψέλες καυσίμου και αποτελεί τον μελλοντικό αντίπαλο της ηλεκτροκίνησης σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% του συνόλου των πωλήσεων παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back