πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεγάλος δακτύλιος: Η μονομερής ενέργεια της Περιφέρειας Ηπείρου και οι προθέσεις της δημοτικής αρχής

Εικόνα του άρθρου Μεγάλος δακτύλιος: Η μονομερής ενέργεια της Περιφέρειας Ηπείρου και οι προθέσεις της δημοτικής αρχής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2024, 13:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγο καιρό, η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάθεση εμπειρογνωμοσύνης για την εξεύρεση της τεχνικοοικονομικά βέλτιστης λύσης για την κατασκευή του (επίμαχου) επιχώματος στην περιοχή της Ανατολής, στον οδικό άξονα «κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο», στον αποκαλούμενο μεγάλο δακτύλιο.

Μια πρωτοβουλία που προέκυψε και μετά τη δημόσια αμφισβήτηση εκ μέρους του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη της ακριβής λύσης των χαλικοπασσάλων που προωθεί ο Δήμος Ιωαννιτών.

Σημειωτέον ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο κύριος του έργου, αυτός που το υλοποιεί. Η Περιφέρεια Ηπείρου εμπλέκεται μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Ήπειρος 2021-2027» η οποία και θα εγκρίνει την όποια επιπρόσθετη χρηματοδότηση, αν χρειαστεί.

Η κίνηση αυτή του περιφερειάρχη Ηπείρου να προβεί σε ανάθεση μελέτης, ήταν μονομερής. Έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, η οποία επιμένει στη λύση των χαλικοπασσάλων, σύμφωνα και με την τροποποίηση της μελέτης που έχει εγκρίνει εδώ και μήνες η Δημοτική Επιτροπή.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει να εκτιμά ότι θα καταφέρει να γίνει το έργο, όπως το έχει αποφασίσει, βάσει των διαδικασιών. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, μάλιστα, προσπάθησε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, να υποβαθμίσει την ενέργεια του κ. Καχριμάνη.

Καταρχάς ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε διαχειριστική μεταβολή ή μεταβολή σε σχέση με μελέτες του έργου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κυρίου του έργου και της διευθύνουσας υπηρεσίας, δηλαδή του Δήμου Ιωαννιτών. Με αυτή τη λογική, οι υπηρεσίες και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κινούν τις διαδικασίες για την έγκριση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών για να προχωρήσει το έργο. Το τι κάνουν οι άλλοι φορείς του Δημοσίου δεν ξέρω». Βέβαια, η έγκριση (γνωμοδότηση, συγκεκριμένα) του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών από το Τεχνικό Συμβούλιο Έργων δεν είναι και εύκολη υπόθεση με τα όσα έχουν γίνει.

Η παρέμβαση του δημάρχου έγινε με αφορμή ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του Νίκου Γκόντα, Στέφανου Μάντζιου. Ο κ. Μπέγκας, κλείνοντας, είπε και το εξής σημαντικό: «Κατά την άποψή μας, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κολλήσει το έργο. Από εκεί και πέρα, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back