ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεγάλος δακτύλιος: Ερωτήματα και προβληματισμοί

Εικόνα του άρθρου Μεγάλος δακτύλιος: Ερωτήματα και προβληματισμοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2024, 20:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επέστρεψε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη δημοτική αρχή να δεσμεύεται ότι σε μια συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα, παρουσία των τεχνικών υπηρεσιών.

Κάτι που ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος αλλά και ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Η τροποποίηση της μελέτης για την κατασκευή επιχώματος με χαλικοπασσάλους, στην περιοχή της Ανατολής, κοντά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, την οποία ενέκρινε πρόσφατα η Δημοτική Επιτροπή, θα επιφέρει ένα επιπρόσθετο κόστος. Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, το κόστος αυτό είχε εκτιμηθεί γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Στη συνεδρίαση, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας υποστήριξε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το κόστος. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων Κώστας Γκόγκος ανέφερε ότι το πρόβλημα στην επίμαχη περιοχή ήταν γνωστό και στην προηγούμενη δημοτική αρχή και περιορίστηκε να πει ότι θα δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις σε επόμενη συνεδρίαση.

Διαβάστε: Μεγάλος δακτύλιος: Το ιστορικό του επιχώματος

Το όλο θέμα άνοιξε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία έθεσε μια σειρά από ερωτήματα: αν θα απαιτηθούν και άλλες μελέτες για το έργο, αν θα απαιτηθεί ενημέρωση του φακέλου της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων κλπ. Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν. Η κα Καλογιάννη έθεσε και το ζήτημα της υπέρβασης της αρχικής σύμβασης του έργου, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για την άντληση των απαιτούμενων πόρων από τον προϋπολογισμού του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Όπως είπε, «για να ‘κλείσει’ το οικονομικό αντικείμενο θα απαιτηθούν άλλα 16,7 εκατ. ευρώ (σ.σ. με το δεδομένο ότι στο προηγούμενο ΕΣΠΑ έγινε απορρόφηση μόλις 5,6 εκατ. ευρώ)». Υπάρχουν όμως κι άλλα έργα-γέφυρα, όπως το Κέντρο για το Παιδί, οι εφαρμογές για την έξυπνη πόλη και η αποκατάσταση του χαμάμ. Και για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός φτάνει στα 40 εκατ. ευρώ.

«Όταν τα έργα δεν εκτελούνται με το σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο, χάνονται χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση νέων αναγκαίων έργων στις νέες προγραμματικές περιόδους. Για αυτό και καθένας που αναλαμβάνει τη διοίκηση των κοινών θεμάτων, απαιτείται να επιδεικνύει πολιτική σοβαρότητα και υπευθυνότητα» τόνισε η κα Καλογιάννη, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο κ. Γιωτίτσας αναγνώρισε ότι για την ολοκλήρωση του μεγάλου δακτυλίου θα χρειαστεί το διπλάσιο ποσό από τα 8 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί. Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι ναι μεν «θα αναγκαστούμε να χάσουμε κάποια κονδύλια από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα του έργου».

Σημειωτέον ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έγινε καμία νύξη από κανέναν στις σημερινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη ο οποίος έθεσε κάποια προαπαιτούμενα για το επίχωμα σε τμήμα του μεγάλου δακτυλίου.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back