ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μεξικό: Η ζούγκλα έκρυβε αρχαία πόλη των Μάγια

Εικόνα του άρθρου Μεξικό: Η ζούγκλα έκρυβε αρχαία πόλη των Μάγια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2023, 21:52
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα, αρχαία πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε στις ζούγκλες του νότιου Μεξικού, ανακοίνωσε χθες το ινστιτούτο ανθρωπολογίας της χώρας, προσθέτοντας ότι πιθανότατα ήταν ένα σημαντικό κέντρο πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια.

Η πόλη περιλαμβάνει μεγάλα κτίρια που μοιάζουν με πυραμίδες, πέτρινες στήλες, τρεις πλατείες με «επιβλητικά κτίρια» και άλλες κατασκευές τοποθετημένες σε κύκλους, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH).

Το Ινστιτούτο δήλωσε ότι η πόλη, την οποία ονόμασε Ocomtun -που σημαίνει «πέτρινη στήλη» στη γλώσσα των Yucatec Maya- θα ήταν ένα σημαντικό κέντρο για την κεντρική πεδινή περιοχή της χερσονήσου μεταξύ του 250 και του 1000 μ.Χ..

Βρίσκεται στο οικολογικό καταφύγιο Balamku στη χερσόνησο Γιουκατάν και ανακαλύφθηκε σε μία ανεξερεύνητη έκταση της ζούγκλας μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου με τη χρήση τεχνολογίας εναέριας χαρτογράφησης με λέιζερ (LiDAR).

Ο πολιτισμός των Μάγια, γνωστός για τα προηγμένα μαθηματικά ημερολόγιά του, εκτεινόταν στο νοτιοανατολικό Μεξικό και σε τμήματα της Κεντρικής Αμερικής. Η εκτεταμένη κατάρρευση οδήγησε στην παρακμή του αιώνες πριν από την άφιξη των Ισπανών κονκισταδόρων, οι στρατιωτικές των οποίων είδαν το τελευταίο οχυρό να πέφτει στα τέλη του 17ου αιώνα.

Η τοποθεσία Ocomtun βρίσκεται σε ύψωμα και περιβάλλεται από εκτεταμένους υγροτόπους, η οποία περιλαμβάνει αρκετές κατασκευές που μοιάζουν με πυραμίδες και έχουν ύψος έως και 15 μέτρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής αρχαιολόγος Ιβάν Σπράιτς.

Κεντρική φωτογραφία: Πανοραμική άποψη της πόλης Ocomtun/Ivan Ṡprajc/INAH via news.sky.com

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back