ΕΛΛΑΔΑ

Με «πανελλαδικές» και... πριμοδότηση ΕΒΕ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Εικόνα του άρθρου Με «πανελλαδικές» και... πριμοδότηση ΕΒΕ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2024, 17:00
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικά μέσω ενός τύπου πανελλαδικών εξετάσεων θα μπαίνουν οι φοιτητές-τριες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου θα πληρώνουν δίδακτρα. «Τύπου» πανελλαδικών, καθώς θα πρέπει να πιάσουν την ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου που θέλουν και τα υπόλοιπα κριτήρια, θα τα καθορίζει το ίδρυμα.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο είπε μεταξύ άλλων ότι« η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ».

«Οι υποψήφιοι που καλύπτουν αυτήν την ελάχιστη προϋπόθεση θα μπορούν να εγγράφονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ αφού, βεβαίως, πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης και μια τύπου… πριμοδότηση της εισόδου στα ιδιωτικά ΑΕΙ, λέγοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «για να είναι κάποιος υποψήφιος προς φοίτηση στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτή ταυτίζεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου (και όχι τμημάτων) επί συντελεστή 0,8».

Σημειώνεται ότι για την εξαγωγή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.

Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8.

Επίσης, δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Τόνισε ότι οι αιτήσεις φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back