Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Με νέες κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία

Εικόνα του άρθρου Με νέες κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2018, 01:49
ΚΟΣΜΟΣ

Με νέες κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα η Ουάσιγκτον αν δεν προχωρήσει σύντομα στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Έχουμε εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος μελών της κυβέρνησή τους. Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η λίρα κατέγραψε πτώση μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

«Δεν αποδείχθηκαν καλοί φίλοι» είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Κρατούν έναν φοβερό Χριστιανό πάστορα εκεί. Είναι αθώος» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Τουρκία σε ένα συναφές περιστατικό, ωστόσο ο σύμμαχος της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ δεν ανταπέδωσε τη χάρη.

«Θέλουν να έχουν υπό κράτηση τον θαυμάσιο πάστορά μας. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό» σημείωσε.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.


ΔΩΡΕΑΝ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Στο μεταξύ το αγαπημένο street food της Κωνσταντινούπολης, το σάντουιτς με ψάρι, προσφέρεται δωρεάν στους Τούρκους που αποφάσισαν να ανταποκριθούν στην έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανταλλάξουν τα δολάριά τους με τουρκικές λίρες. 

Η παραπάνω προσφορά είναι μία από τις πολλές που κάνουν έμποροι και πωλητές σε ολόκληρη την Τουρκία, οι οποίοι εισάκουσαν την επίκληση του Τούρκου προέδρου στο εθνικό αίσθημα, προσφέροντας δωρεάν προϊόντα και υπηρεσίες όπως ορχιδέες, πετρέλαιο έως και τριήμερες διαμονές σε ξενοδοχεία σε όσους επιδεικνύουν τις αποδείξεις τους ανταλλαγής δολαρίων με λίρες. 

Εάν οι πελάτες του δείξουν μια απόδειξη που να δείχνει ότι αντήλλαξαν 100 δολάρια σε τουρκικές λίρες, τότε ο Αντνάν Τζελικέρ, ένας εστιάτορας από την Κωνσταντινούπολη, θα τους δώσει δωρεάν σάντουιτς με ψάρι, το παραδοσιακό "balik ekmek".

Τα τουρκικά ΜΜΕ καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ τις διαμαρτυρίες των Τούρκων κατά των ΗΠΑ, ανεβάζοντας, μεταξύ άλλων, βίντεο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπου Τούρκοι καίνε δολάρια και καταστρέφουν iPhone.

Ένα κουρείο στην ανατολική Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προσφέρει στους πελάτες του κουρέματα «αμερικανικού στυλ».

Επίσης, το hashtag "Boycott USA" (Μποϊκοτάρετε τις ΗΠΑ) ήταν το δημοφιλέστερο σήμερα το πρωί και αργότερα έδωσε στη θέση του στο "Turkey Will Prevail" (η Τουρκία θα επικρατήσει). 

Στη λεωφόρο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, μια πολύβουη τουριστική συνοικία, μια ομάδα Τούρκων τραγουδούσε με φόντο τουρκικές σημαίες: 

«Αμερική, μας εκμεταλλεύτηκες για χρόνια. Αμερική, δολοφόνε. Αμερική, δολοφόνε».

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back