ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Αμερικανός πάστορας επιστρέφει σπίτι του

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Ο Αμερικανός πάστορας επιστρέφει σπίτι του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2018, 23:39
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε στον Αμερικανό πάστορας Άντριου Μπράνσον, ποινή φυλάκισης 3 ετών και 45 ημερών με την κατηγορία της τρομοκρατίας, έκρινε όμως ότι δεν θα παραμείνει στη φυλακή, λόγω του χρόνου που έχει ήδη παραμείνει προφυλακισμένος.

Ο πάστορας, ο οποίος ζει στην Τουρκία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, προφυλακίστηκε πριν από δύο χρόνια και από τον Ιούλιο είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Αμερικανός πάστορας αναμένεται να επιστρέψει πίσω στις ΗΠΑ με αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματικοί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Με αφορμή τη σύλληψη του πάστορα, πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ επέβαλαν εισαγωγικούς δασμούς στην Τουρκία. Η συνεχιζόμενη κράτησή του είχε σχολιαστεί κατ' επανάληψη δυσμενώς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι Ευαγγελικοί χριστιανοί αποτελούν μεγάλο μέρος της πολιτικής βάσης του και η αποφυλάκιση του Μπράνσον θα μπορούσε να ενισχύσει τον πρόεδρο να ενθαρρύνει αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων να στηρίξουν μαζικά τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμης σημασίας καθώς θα καθορίσουν ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει υπό τον έλεγχό του το Κογκρέσο.


ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC υποστήριξε την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον είχε συνάψει μυστική συμφωνία με την Άγκυρα για να διασφαλίσει την απελευθέρωση του Μπράνσον.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, διανύουν περίοδο έντασης λόγω της στήριξης που προσέφερε η Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και τη φυλάκιση, στις ΗΠΑ, ενός στελέχους τουρκικής κρατικής τράπεζας, του Χακάν Ατίλα, με την κατηγορία ότι παραβίασε το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.

Με την αποφυλάκιση του Μπράνσον, η προσοχή της Ουάσιγκτον ενδέχεται τώρα να στραφεί σε έναν Τουρκοαμερικανό πρώην επιστήμονα της NASA που κρατείται επίσης σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της τρομοκρατίας, καθώς και στους τρεις εργαζόμενους στο αμερικανικό προξενείο που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί. Οι ΗΠΑ ζητούν την αποφυλάκιση όλων, ενώ η Άγκυρα απαιτεί από τις αμερικανικές αρχές να της παραδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα που κατηγορείται ως εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back