Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με δύο «καυτά» θέματα στη διεύθυνση εκπαίδευσης

Εικόνα του άρθρου Με δύο «καυτά» θέματα στη διεύθυνση εκπαίδευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2016, 17:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πρώτη τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν σήμερα οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του νομού Ιωαννίνων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καθώς αύριο, ξεκινάει διοικητικά η νέα σχολική χρονιά με κάμποσα ζητήματα να μένουν ανοιχτά και το υπουργείο, να προσπαθεί να τα κλείσει με τρόπο που δεν βρίσκει σύμφωνους τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με όσα είπανε οι συγκεντρωμένοι, τα βασικά ζητήματα είναι δύο:

  • Το θέμα των τοποθετήσεων. Πρακτικά, το υπουργείο δίνει το δικαίωμα στους περιφερειακούς διευθυντές, ακόμα και αν δεν συνεδριάσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια, να προχωρήσουν στις προσωρινές τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Στέφανο Σίντο, δεν είναι δυνατό να συνεδριάσει και να αποφασίσει το υπηρεσιακό συμβούλιο ενώ δεν είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία (πού χρειάζονται εκπαιδευτικοί, πού υπάρχουν πλεονάσματα κ.λπ.). «Αντιδρούμε και ζητάμε να πάρει πίσω την απόφαση το υπουργείο και να συνεδριάσουν κανονικά τα υπηρεσιακά συμβούλια» τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Σίντος, υπενθυμίζοντας ότι και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους δασκάλους ζητούσε να στελεχώνονται τα συμβούλια με περισσότερους αιρετούς από τώρα.
  • Το θέμα των ωρολογίων προγραμμάτων στα νηπιαγωγεία. Η απόφαση προβλέπει για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία ότι θα έχουν διαφορετικό πρόγραμμα από τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να καλούνται οι εκπαιδευτικοί να «τα βρουν» μεταξύ τους για το πρόγραμμά τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όπως τόνισε η κα Ελευθερία Νάτσια, τα σχολεία θα είναι πλέον… διαφορετικά μεταξύ τους μιας και στα ολοήμερα θα διδάσκονται διαφορετικές ειδικότητες, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών. Επίσης, όπως είπε, «για πρώτη φορά μπαίνουν κριτήρια εγγραφής στα σχολεία» και ουσιαστικά, «κόβονται» παιδιά από την εκπαιδευτική διαδικασία. Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η αναμονή για τα σχολεία που στεγάζονται σήμερα στην Παπαζόγλειο σχολή και θα μεταφερθούν για να στεγαστεί εκεί η Αρχιτεκτονική.

Στην όχι μαζική διαμαρτυρία, μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο οποίος κάλεσε σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της ΔΕΘ και επεσήμανε ότι η επόμενη «αξιολόγηση» θα αφορά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, ενώ συμπαράσταση δήλωσε ο σύλλογος γονέων.

Τέλος, σχετικά με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που «γυρίζουν πίσω», οι εκπαιδευτικοί τόνισαν δια του Μάρκου Μεγήρ, μέλους της ΕΛΜΕ Ιωαννινων, ότι θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο για να λυθεί το ζήτημα που προέκυψε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες να βγούνε στη σύνταξη, αλλά το Γενικό Λογιστήριο επιστρέφει τις αιτήσεις τους ως ελλιπείς και με την απειλή ότι εάν επιμείνουν σε αυτές, θα έχουν «ποινή» για τα συντάξιμά τους χρόνια.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back