ΚΟΣΜΟΣ

Με αστερίσκο η ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν

Εικόνα του άρθρου Με αστερίσκο η ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2024, 20:30
ΚΟΣΜΟΣ

Τα αεροδρόμια της Σόφιας και του Βουκουρεστίου κατάργησαν την Κυριακή τα σημεία ελέγχου διαβατηρίων για όσους αναχωρούν ή φθάνουν από τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν εν μέρει στη ζώνη Σένγκεν για ανοικτά ταξίδια.

Ωστόσο, οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα θα παραμείνουν σε ισχύ λόγω της αντίθεσης κυρίως της Αυστρίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι δύο βαλκανικές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Η Αυστρία, η οποία υποστηρίζει ότι οι δύο βαλκανικές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, άσκησε βέτο στην εισδοχή των δύο βαλκανικών χωρών στη ζώνη Σένγκεν στο τέλος του 2022, αλλά επέτρεψε την πλήρη ένταξη της Κροατίας. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007 και η Κροατία το 2013. 

Η άρση των συνοριακών ελέγχων αναμένεται να διευκολύνει τη λειτουργία των τεσσάρων διεθνών αεροδρομίων της Βουλγαρίας, τα οποία το 2023 θα δεχθούν σχεδόν 11 εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Σόφια, χρησιμεύει ως ο μεγαλύτερος κόμβος για τις πτήσεις Σένγκεν, οι οποίες αποτελούν το 70% του συνόλου των πτήσεων, δήλωσαν εκπρόσωποι του αεροδρομίου.

Με την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας την Κυριακή, η ζώνη Σένγκεν,που δημιουργήθηκε το 1985 για για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, θα περιλαμβάνει 29 μέλη - 25 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back