ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ματ Έλιοτ: εισιτήρια και λεπτομέρειες

Εικόνα του άρθρου Ματ Έλιοτ: εισιτήρια και λεπτομέρειες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2017, 14:16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Μια από τις σημαντικότερες ζωντανές εμφανίσεις στα Γιάννενα θα είναι αυτή του Ματ Έλιοτ στο Πνευματικό Κέντρο, στις 11 Μαΐου (πόρτες στις 20.30, έναρξη στις 21.00, εισιτήρια 10 ευρώ στο ταμείο, 8 στην προπώληση, 6 με την επίδειξη κάρτας ανεργίας), μαζί με τους Omma και τον Theodore. Το Soundtrope Festival που φέρνει τον Έλιοτ, «μεγαλώνει» ακόμα περισσότερο, μετά από δύο φεστιβάλ στα Γιάννενα και ένα στην Αθήνα και σκοπεύει στη διοργάνωση περισσότερων καλλιτεχνικών δρώμενων και με μεγαλύτερη συχνότητα σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο σπουδαίος Βρετανός τραγουδοποιός, γνώριμος και ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, για το λυρισμό του καθώς και για τη μελαγχολία που διακρίνει κανείς στις συνθέσεις των τραγουδιών του, επιστρέφει στη χώρα μας για μια σειρά εμφανίσεων σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, και στα Γιάννενα. Γεννημένος στο Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας, ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα το 1996 ως Third Eye Foundation με την κυκλοφορία του Semtex στην ανεξάρτητη εταιρία Linda's Strange Vacation. Με αυτό το όνομα κυκλοφόρησε ακόμα 5 άλμπουμ και καταξιώθηκε στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. 

Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ The Mess We Made στην Domino και σύστησε στο κοινό τον καινούργιο του ήχο ο οποίος κινείται σε dark φολκ μοτίβα με τη συνοδεία κιθάρας, πιάνου και φυσικά των ιδιαίτερων και μελαγχολικών φωνητικών του. Ακολούθησε η τριλογία του Drinking Songs (2005), Failing Songs (2006) και Howling Songs (2008) στη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Ici d'ailleurs.To 2010 κάνοντας μια στροφή προς πιο πειραματικές φόρμες επανεμφανίζεται ως Third Eye Foundation και παρουσιάζει το The Dark. 

Μετά από 3 χρόνια συνεχίζει τις κυκλοφορίες του ως Matt Elliott με το The Broken Man (2011) και το Only Myocardial Infarction Can Break Your Heart (2013). Ανάμεσα στις συνεργασίες του, φιγουράρουν ονόματα όπως τα εξής: Yann Tiersen, Thurston Moore, Mogwai, Chapelier Fou, Ulver, Chris Morris, The Pastels, Blonde Redhead, Bracken, Hood, Tarwater, Crescent, Suncoil Sect, Urchin, Navigator. H τελευταία κυκλοφορία του δίσκου του The Calm Before (2016, Ici d'ailleurs ) δεν αποτελεί απλά μια λογική συνέχεια των προηγούμενων δισκογραφικών δουλειών του αλλά μας αποκαλύπτει την εξέλιξη του τόσο σε μουσικό όσο και σε στιχουργικό επίπεδο.

Οι Omma sχηματίστηκαν το 1999 στα Γιάννενα από τους Περικλή και Βαγγέλη Μπουλουχτσή, γνωστούς στην εναλλακτική σκηνή ως ιδρυτικά μέλη του πάντα ενεργού Κεφάλαιο 24 (a.k.a. Chapter 24) με σημαντική δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα. Οι Όμμα έχουν εκδόσει δύο δίσκους, οι οποίοι περιέχουν οργανική μουσική, τραγούδια όπως και spoken word κομμάτια, πάντα με έντονο ατμοσφαιρικό χαρακτήρα που εκτείνονται στυλιστικά από την electronica στο trip hop, την ambient και τη film music. 

Η πρώτη δισκογραφική παρουσία των Όμμα υπήρξε το album «Ιχνογραφία”, το οποίο εκδόθηκε από την Ankh Productions το 2001 και ήταν εξ ολοκλήρου οργανικό. Το 2007 εκδόθηκε και πάλι από την Ankh Productions, το δεύτερο τους album με τίτλο «Ιδίοις όμμασι” . Έχουν επιπλέον συμμετάσχει με το κομμάτι «Ψηλά στην ατμόσφαιρα» στο collector's item premium CD-συλλογή του περιοδικού Ποπ & Ροκ για το τεύχος του Σεπτέμβρη του 2004.

Ο Theodore είναι ένας συνθέτης, performer και πολυοργανίστας με αξιοσημείωτη πορεία. Oι επιρροές του, από τους Pink Floyd και Radiohead σε συνδυασμό με τις σπουδές του στο πιάνο και την παραδοσιακή ελληνική́ μουσική́, του δίνουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σύγχρονους δημιουργούς.

 Σε μια ευρεία γκάμα ατμοσφαιρικής, ψυχεδελικής και ambient υπόστασης, ο ταλαντούχος αυτός μουσικός δίνει μια ιδιάζουσα, δική του ηλεκτρονική post-rock τεχνοτροπία και αντίληψη στη σύνθεση και υλοποίηση της μουσικής του, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες στον κλασικό ρομαντισμό.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back