ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Εκατοντάδες νεκροί από τον ισχυρό σεισμό

Εικόνα του άρθρου Μαρόκο: Εκατοντάδες νεκροί από τον ισχυρό σεισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2023, 14:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε αργά την Παρασκευή τα βουνά του High Atlas του Μαρόκου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 632 ανθρώπους, καταστρέφοντας κτίρια και στέλνοντας τους κατοίκους μεγάλων πόλεων να εγκαταλείψουν βιαστικά τα σπίτια τους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο αριθμός των τραυματιών ανερχόταν σε 329, μετέδωσαν το Σάββατο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα επικαιροποιημένο αρχικό απολογισμό των θυμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο καθώς συνεχίζονται οι έρευνες και καθώς οι διασώστες φτάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές.


Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων, με τα αντανακλαστικά κίτρινα γιλέκα τους να φωτίζουν το νυχτερινό τοπίο. Ο σεισμός άνοιξε μια τεράστια τρύπα σε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο σχεδόν θάφτηκε από τα κομμάτια ενός κτιρίου που κατέρρευσε.

Καλάθια, κουβάδες και ρούχα διακρίνονταν ανάμεσα σε διάσπαρτες πέτρες στα ερείπια ενός κτιρίου.

Τα μαροκινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το τέμενος Koutoubia του 12ου αιώνα στο Μαρακές, ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης, υπέστη ζημιές, αλλά η έκταση δεν ήταν άμεσα σαφής. Ο μιναρές του, ύψους 69 μέτρων, είναι γνωστός ως η «στέγη του Μαρακές».

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Μαρόκου στις προσπάθειές της να συνδράμει τον πληγέντα πληθυσμό».


Το μέγεθος

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο σεισμός είχε προκαταρκτικό μέγεθος 6,8 βαθμών όταν χτύπησε στις 11:11 μ.μ., με δονήσεις που διήρκεσαν αρκετά δευτερόλεπτα. Η αμερικανική υπηρεσία ανέφερε ότι ένας μετασεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε 19 λεπτά αργότερα.

Το επίκεντρο του σεισμού της Παρασκευής ήταν κοντά στην πόλη Ighil στην επαρχία Al Haouz, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές.

Το USGS δήλωσε ότι το επίκεντρο ήταν 18 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, ενώ η σεισμική υπηρεσία του Μαρόκου το τοποθετεί στα 11 χιλιόμετρα κάτω. Τέτοιοι ρηχοί σεισμοί είναι πιο επικίνδυνοι.

Οι σεισμοί είναι σχετικά σπάνιοι στη Βόρεια Αφρική. Ο Lahcen Mhanni, επικεφαλής του Τμήματος Σεισμικής Παρακολούθησης και Προειδοποίησης του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής, δήλωσε στην τηλεόραση 2M ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ορεινή περιοχή.

Το 1960, μια δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών σημειώθηκε κοντά στη μαροκινή πόλη Αγκαντίρ και προκάλεσε χιλιάδες θανάτους.

Ο σεισμός του Αγκαντίρ προκάλεσε αλλαγές στους κανόνες κατασκευής στο Μαρόκο, αλλά πολλά κτίρια, ιδίως τα αγροτικά σπίτια, δεν είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν τέτοιες δονήσεις.

Το 2004, ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών κοντά στη μεσογειακή παράκτια πόλη Αλ Χοσεϊμά άφησε πίσω του περισσότερους από 600 νεκρούς.

Ο σεισμός της Παρασκευής έγινε αισθητός μέχρι την Πορτογαλία και την Αλγερία, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας και την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Αλγερίας, η οποία επιβλέπει την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Με πληροφορίες από ΑΡ, Reuters



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back