ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Δραματική αύξηση των νεκρών από τον σεισμό

Εικόνα του άρθρου Μαρόκο: Δραματική αύξηση των νεκρών από τον σεισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2023, 04:41
ΚΟΣΜΟΣ

Μέσα σε λίγες ώρες από τον τελευταίο απολογισμό διπλασιάστηκε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι διασώστες αγωνίζονταν το Σάββατο να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν σοβαρά.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον 2.012 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στο Μαρακές και σε πέντε επαρχίες κοντά στο επίκεντρο,. Τουλάχιστον 2.059 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν - 1.404 σοβαρά - ανέφερε το υπουργείο.

Ο σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών, ο μεγαλύτερος που έχει πλήξει τη βορειοαφρικανική χώρα τα τελευταία 120 χρόνια, έστειλε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τρόμο και δυσπιστία αργά την Παρασκευή. Ένας άνδρας είπε ότι πιάτα και κρεμάσματα τοίχων άρχισαν να πέφτουν βροχή και οι άνθρωποι έπεσαν από τα πόδια τους. Ο σεισμός γκρέμισε τοίχους από πέτρα και τοιχοποιία, καλύπτοντας ολόκληρες κοινότητες με μπάζα.

Η καταστροφή έπληξε κάθε πόλη κατά μήκος των απότομων και ελικοειδών στροφών του Υψηλού Άτλαντα με παρόμοιο τρόπο: σπίτια που κατέρρευσαν μόνα τους και μητέρες και πατέρες που έκλαιγαν καθώς αγόρια και αστυνομικοί με κράνη μετέφεραν τους νεκρούς στους δρόμους.

Οι γείτονες εξακολουθούσαν να αναζητούν επιζώντες θαμμένους στις πλαγιές, όπου σπίτια από λασπότουβλα, πέτρα και ακατέργαστο ξύλο άνοιξαν και μιναρέδες τζαμιών ανατράπηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε αργά την Παρασκευή. Η ιστορική παλιά πόλη του Μαρακές υπέστη επίσης εκτεταμένες ζημιές.

Απομακρυσμένα χωριά όπως αυτά στην πληγείσα από την ξηρασία κοιλάδα Ouargane αποκόπηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο όταν έχασαν την ηλεκτρική ενέργεια και την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι το μεσημέρι, οι άνθρωποι βρίσκονταν έξω και θρηνούσαν τους γείτονές τους, επιθεωρούσαν τις ζημιές με τις κάμερες των κινητών τους και έλεγαν ο ένας στον άλλον «Είθε ο Θεός να μας σώσει».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back