ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ιζιούμ: Το δράμα των αμάχων (live blog)

Εικόνα του άρθρου Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ιζιούμ: Το δράμα των αμάχων (live blog)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2022, 11:25
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν μπει στην 17η μέρα, οι άμαχοι συνεχίζουν να ζουν το δικό τους δράμα στις πόλεις, στις οποίες μαίνονται κυρίως οι επιχειρήσεις. Στη Μαριούπολη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι «απελπιστική» ενώ σταμάτησε ξανά η εκκένωση πολιτών. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες, οι μεν Ρώσοι ότι οι αμυνόμενοι βάζουν ως «ασπίδα» πολίτες, οι δε Ουκρανοί ότι οι επιτιθέμενοι χτυπάνε νοσοκομεία και άλλες πολιτικούς στόχους, πράγμα που συχνά αποδεικνύεται αληθές.

Στη Μαριούπολη, υπάρχουν αναφορές για 86 εγκλωβισμένους σε τέμενος, ενώ χτες το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην πόλη και ειδικότερα, για την ελληνική κοινότητα.


Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν «πλησιάσει επικίνδυνα» το Χάρκοβο, ενώ στο Ιζιούμ, όπως καις τη Μαριούπολη, σταμάτησε η εκκένωση των αμάχων.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η ΕΕ θα ανακοινώσει σήμερα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Αύριο, θα λάβουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής. Όπως αναφέρει σε δήλωσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΕ και οι εταίροι της στο G7, συνεχίζουν να εργάζονται για να ενισχύσουν την οικονομική πίεση κατά του Κρεμλίνου.

Οι δε ΗΠΑ ανακοίνωσαν και άλλα μέτρα κατά της Ρωσίας χτες, ενώ φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στα καύσιμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε σε δηλώσεις του ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να κάνει πόλεμο στη Ρωσία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αμυνόμενων.  

(photo credit: Βομβαρδισμένο σχολείο στο Ζιτόμιρ, Ουκρανία ΑΠΕ-EPA/MIGUEL A. LOPES)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back