ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μαρινόπουλος στην Ήπειρο: Από την «καινοτομία» στα χρέη εκατομμυρίων

Εικόνα του άρθρου Μαρινόπουλος στην Ήπειρο: Από την «καινοτομία» στα χρέη εκατομμυρίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2016, 11:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Πριν από τρία χρόνια και κάτι μέρες, ο Ζερόμ Λουμπέρ, διευθύνων σύμβουλος της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» φωτογραφιζόταν περιχαρής με μια σειρά φορείς και επιχειρηματίες των Ιωαννίνων, καθώς η εταιρία του είχε εγκαινιάσει στα Γιάννενα το «Πρόγραμμα Καινοτομίας Ελληνικού Προϊόντος», το οποίο είχε στόχο «την ανάδειξη των εγχώριων προϊόντων και των ελλήνων παραγωγών που τα δημιουργούν», ειδικά σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο. Φαίνεται ότι η πρωτοβουλία ήταν κυρίως επικοινωνιακή, καθώς οι παραγωγοί και οι εταιρίες σήμερα περιμένουν χρήματα, διόλου ευκαταφρόνητα, από προϊόντα που πήρε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η «Μαρινόπουλος Α.Ε.» έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό νόμο, οι ιστορίες για τη μεγάλη περιουσία του ιδιοκτήτη της και πώς αυτή δεν… πτώχευσε καθόλου δίνουν και παίρνουν και η εταιρία χρωστάει σε αυτούς ακριβώς τους προμηθευτές (εκτός από τους υπόλοιπους), ποσά που αγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ. Τόσο περίπου είναι το άνοιγμα της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» στην αγορά των Ιωαννίνων, χωρίς όμως να διευκρινίζουν (ούτε να επιβεβαιώνουν επίσημα) οι βιομηχανίες τροφίμων, πόσα ακριβώς είναι τα ποσά και τι αφορούν.

Τρία χρόνια μετά την «καινοτομία» που τόσο διαφημίστηκε λοιπόν, η «Δωδώνη» έχει λαμβάνειν γύρω στα 3 εκατ. ευρώ, η «Πίνδος» 5 εκατ. ευρώ, το «Ζαγορι» αλλα τόσα  και πάει λέγοντας. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτά τα ποσά είναι μόνο «καθαρό χρήμα», καθώς ως γνωστόν η εταιρία πούλαγε μετρητοίς και αγόραζε με επιταγές ή αφορούν και εμπορεύματα που έχει στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή, καθώς τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν κανονικά.

Στα Γιάννενα η εταιρία απασχολεί 100 άτομα στα δύο της καταστήματα. Χτες Πέμπτη που ήταν κανονικά μέρα πληρωμής, οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν και είναι σε αναμονή και άγχος φυσικά, καθώς είναι μόνιμα αυτοί που την «πληρώνουν» και δεν… πληρώνονται. Σε επιφυλακή είναι και το Εργατικό Κέντρο.

Σήμερα 1η Ιουλίου θα γίνει η συζήτηση για την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99, πράξη που φυσικά έχει ιδιαίτερα επώδυνες επιπτώσεις για πιστωτές και εργαζόμενους της εταιρίας. Η αναβολή έγινε καθώς παρενέβησαν ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, τα οποία έχουν λαμβάνειν σχεδόν… αμύθητα ποσά από τον επιχειρηματία, ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ημερών «περνάει τον περισσότερο καιρό στη βίλα του στο Μαϊάμι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back