ΕΛΛΑΔΑ

Μανωλάδα: Απόδοση ευθυνών για την επανεξέταση ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα του άρθρου Μανωλάδα: Απόδοση ευθυνών για την επανεξέταση ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2017, 00:07
ΕΛΛΑΔΑ

Να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εν αγνοία και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Δικαιοσύνης και εξωτερικών, υπέβαλλαν αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με τους μετανάστες της νέας Μανωλάδας, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 28 βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η Μερόπη Τζούφη.

Αναλυτικά οι υπογράφοντες βουλευτές αναφέρουν στην ερώτησή τους τα εξής:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, στις 30 Ιουνίου υπήρξε αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας.

Η, εν λόγω, αίτηση επανεξέτασης – την οποία, με απόφασή της η ελληνική κυβέρνηση, ήδη, ανακάλεσε – αφορά την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 4 (παρ.2) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – μια καταδίκη, κατόπιν προσφυγής 42 εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2013.

Η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη γιατί, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία. Επίσης, στην απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε ότι το ελληνικό κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν.

Η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ, για την οποία έχει εκφραστεί θετικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης καθώς και πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί δικαίωση όχι μόνο των εργατών γης που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και όλων όσων τους συμπαραστάθηκαν, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονταν πολλοί ξένοι εργάτες, την εποχή εκείνη, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Να σημειωθεί ότι για το θέμα είχε προηγηθεί αθώωση των κατηγορουμένων από τα ελληνικά δικαστήρια, γεγονός που, τελικά, οδήγησε στη διεθνή καταδίκη της χώρας. Την ίδια στιγμή βαρύτατες ήταν και οι ευθύνες των τότε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες είχαν δείξει εξαιρετική αδιαφορία και εφησυχασμό για τις κατάφορες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επειδή η δικαίωση των εργατών γης που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και όλων όσοι τους συμπαραστάθηκαν αποτελεί σημαντικό βήμα αντιμετώπισης φαινομένων εργασιακής εκμετάλλευσης και σοβαρή επιτυχία στον διαρκή αγώνα υπεράσπισης των εργατικών αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας

Επειδή η εν λόγω απόφαση του ΕΔΑΔ έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία και σε διεθνές επίπεδο, καθώς αποτελεί νομικό δεδικασμένο που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τα εθνικά δικαστήρια, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην πρόληψη, στη διερεύνηση και στην καταστολή του φαινομένου της παράνομης εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι η κατάθεση του αιτήματος επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας έγινε εν αγνοία τους.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Με ποια διαδικασία κατατέθηκε το αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας; Θα υπάρξουν διοικητικοί έλεγχοι για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάθεση του αιτήματος, εν αγνοία του αρμόδιου Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφάσεων του ΕΔΑΔ και της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών;

2. Έχει αποσταλεί έγγραφο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την Επιθεώρηση των Δικαστηρίων, προκειμένου να διερευνηθεί η αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας η οποία οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας;

Οι υπογράφοντες Βουλευτές

Καββαδία Αννέτα

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Δέδες Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ιγγλέζη Κατερίνα

Ζειμπέκ Χουσείν

Θελερίτη Μαρία

Θεωνάς Γιάννης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Εύη

Κυρίτσης Γιώργος

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλτάς Αριστείδης

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παυλίδης Κώστας

Ρίζος Δημήτριος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)

Σταμπουλή Αφροδίτη

Σταματάκη Ελένη

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νίκος

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία

Ψυχογιός Γιώργος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3