ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Malware: Η «Judy» κρυβόταν στο Google Play store

Εικόνα του άρθρου Malware: Η «Judy» κρυβόταν στο Google Play store
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2017, 03:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η εταιρεία ασφαλείας Checkpoint αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη ότι δεκάδες εφαρμογές Android έχουν μολυνθεί από το Judy Malware, ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο χρησιμοποιεί τις μολυσμένες συσκευές για να παράγει μεγάλα ποσά ψευδών κλικ σε διαφημίσεις, δημιουργώντας έσοδα για τους δημιουργούς του. 

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, μια εφαρμογή που φέρει το κακόβουλο λογισμικό ήταν διαθέσιμη μέσω του καταστήματος εφαρμογών του Google Play για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ενώ η πραγματική έκταση της εξάπλωσης του κακόβουλου κώδικα είναι άγνωστη, η Checkpoint αναφέρει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και 36,5 εκατομμύρια χρήστες, καθιστώντας το δυνητικά το πιο ευρέως διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό που βρέθηκε μέχρι τώρα στο Google Play. Η Google κατάργησε τις εφαρμογές αφού ενημερώθηκε από την Checkpoint.

To κακόβουλο λογισμικό ονομάστηκε Judy από το όνομα της σειράς των παιχνιδιών που ήταν κρυμμένο. Εκτός από τις εφαρμογές Judy, οι άλλες εφαρμογές που περιείχαν το ίδιο κακόβουλο λογισμικό περιλαμβάνουν τις εφαρμογές Dog Music (Relax), Spring-It’s stylish, it’s sexy, και Crafting Guide for Minecraft. Οι εφαρμογές αυτές με μια πρώτη ματιά δεν έδειχναν να είναι κακόβουλες, ήταν Freemium, είχαν μεγάλο αριθμό λήψεων και καλές κριτικές.

Δεν πρόκειται για πρώτη φορά που κάποιο κακόβουλο λογισμικό εμφανίζεται μέσω του Google Play, ούτε είναι το πιο επιβλαβές. Η Checkpoint δεν βρήκε κανένα αποδεικτικά στοιχεία, για παράδειγμα, ότι η «Judy» έθεσε σε κίνδυνο τα δεδομένα των μολυσμένων κινητών τηλεφώνων. Όμως το ότι η «Judy» μπόρεσε να «κρυφτεί» στο Google Play για τόσο πολύ καιρό τονίζει τις αδυναμίες του λειτουργικού συστήματος Android, το οποίο θεωρείται πιο ανοιχτό, αλλά λιγότερο ασφαλές από το iOS της Apple.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back