Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μαλλί και οι χρήσεις του, τότε, σήμερα και στο μέλλον

Εικόνα του άρθρου Το μαλλί και οι χρήσεις του, τότε, σήμερα και στο μέλλον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2017, 18:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου συνδιοργανώνουν την «Ημέρα Μαλλιού Προβάτου: Παράγουμε, Θυμόμαστε, Δημιουργούμε», υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Κυριακή 11 Ιουνίου στον ξενώνα Κωσταρά, στο Δολό Πωγωνίου. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη των ιδιοτήτων και των πλεονεκτημάτων του μαλλιού και η εξεύρεση διεξόδων εκμετάλλευσης της μεγάλης παραγόμενης ποσότητας μαλλιού, το οποίο σήμερα έχει απαξιωθεί. Η εκδήλωση απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής, αξιοποίησης και χρήσης του πρόβειου μαλλιού.

Το μαλλί των προβάτων και των αιγών αποτέλεσε για αιώνες τη βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή μάλλινων ενδυμάτων και υφαντών στην Ελλάδα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε επίπεδο οικοτεχνίας και στη συνέχεια σε επίπεδο βιοτεχνίας και βιομηχανίας για εμπόριο και εξαγωγές (εριουργία-κλωστοϋφαντουργία).  Ωστόσο, οι κοινωνικοοικονομικές των τελευταίων δεκαετιών ιδιαίτερα, καθώς και η είσοδος στην κλωστοϋφαντουργία φθηνών συνθετικών ινών, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση της χρήσης του μαλλιού, τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις βιομηχανίες που το χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη.

Παρόλα αυτά, σε αρκετές προηγμένες χώρες στο εξωτερικό εξακολουθεί να θεωρείται δεδομένη η χρήση μάλλινων προϊόντων υψηλής ποιότητας και αισθητικής από εξειδικευμένες «ελίτ» αγορές. Ταυτόχρονα αξιοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στη στρωματοποιία, στις μονώσεις κτιρίων, κ.λπ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, έχει ως εξής:

  • Στις 10:30 πμ, θα γίνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Το μαλλί των προβάτων από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κοινωνία» κατά την οποία θα παρουσιαστούν διαλέξεις σχετικές με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μαλλιού δύο εγχώριων φυλών προβάτων της Ηπείρου, καθώς και με την παραδοσιακή χρήση του μαλλιού και τις μελλοντικές προοπτικές αξιοποίησής του.
  • Στις 12:30 μ.μ. όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τη «διαδρομή του μαλλιού»: κούρεμα προβάτων, πλύσιμο μαλλιού, κοπάνισμα, βάψιμο, ξάσιμο, λανάρισμα, γνέσιμο, πλέξιμο, ύφανση σε αργαλειό κ.λπ.

 Για τα παιδιά θα υπάρχουν βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα το πρόβειο μαλλί (χειροτεχνίες, κατασκευές, ζωγραφική, κ.ά.)

Παράλληλα θα λειτουργούν εκθέσεις:

  • Παραδοσιακών και Σύγχρονων Χειροτεχνημάτων,
  • Εργαλείων και Μηχανημάτων,
  • Φωτογραφιών και Βιβλίων
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3