ΕΛΛΑΔΑ

Μακρόν-Τσίπρας: Ζήτησαν περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Μακρόν-Τσίπρας: Ζήτησαν περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2017, 04:02
ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερη δημοκρατία και αλλαγή ρότας στην Ευρώπη ήταν, μεταξύ άλλων, τα δύο σημαντικότερα μηνύματα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Έλλαν πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα που έστειλα από την Πνύκα.

Ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, με τολμηρές αλλαγές. Η διάλυση της Ευρώπης θα ήταν ένα είδος πολιτικής και ιστορικής αυτοκτονίας, δήλωσε.

«Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες;», διερωτήθηκε ενώ τόνισε ότι «θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει», αλλά και ότι η καθημερινή λειτουργία της Ευρώπης, πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική. «Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός: αυτές τις τρεις ελπίδες θέλω να προσφέρω τους νέους της Ευρώπης», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση επεσήμανε ότι δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρώπη. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν». «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία», συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για «ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη» ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στην Πνύκα προλογίζοντας τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση Δημοκρατίας και κρίση πολιτικής, διευρύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών. «Περάσαμε, με ταχύτητα μεγάλη, από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων και των τεχνοκρατών», εξήγησε.

Τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν -υπό προϋποθέσεις- για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία, αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ ενός ισχυρού κοινού προϋπολογισμού με αυστηρούς κανόνες, που θα είναι κοινοί για όλους. Στον αντίποδα, ανεξέλεγκτες έχουν γίνει οι χώρες που καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα χωρίς να ισχύουν τα συμφωνηθέντα, ανέφερε και υπογράμμισε πως διευρύνεται το χάσμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back