ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Μαθήματα σε παγωμένες αίθουσες»

Εικόνα του άρθρου «Μαθήματα σε παγωμένες αίθουσες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2022, 11:09
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών-Τριων κάνει τριήμερη κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή και άλλων φοιτητικών συλλόγων.

Σημειώνει, στη σχετική ανακοίνωση ότι είναι προς κατάργηση ο δωρεάν χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ψηφίζοντας και ήδη «οι εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέδειξαν ένα συρφετό εξωτερικών μελών που τα βιογραφικά τους εγγυώνται την επιβολή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στο ίδρυμα».

Ο σύλλογος θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και της διδακτικές επάρκειας, την ανάθεση της μέριμνας σε ΣΔΙΤ και επιβολή ενοικίων – εξώσεων στους φοιτητές και την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με πειθαρχικά και ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών και των συλλογικών τους οργάνων.

«Ήδη το Π.Ι. φυτοζωεί, με μόλις 4,5 εκ. ετήσια χρηματοδότηση (από 14 εκ. προ μνημονίων). Οι ελλείψεις σε θέρμανση ήδη έχουν φανεί και οι φοιτητές κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες και κοιμούνται σε παγωμένες εστίες» τονίζει και συμπληρώνει ότι «οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές οδηγούν σε κατάργηση εργαστηρίων και διαλέξεων, ενώ στα μαθήματα επικρατεί το αδιαχώρητο. Η Φοιτητική Μέριμνα υπολειτουργεί μόνιμα, αφού μετά από την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των αιτήσεων, μόνο 170 φοιτητές έγιναν δεκτοί από τους 400 συνολικά αιτούντες που έχουν ανάγκη την δωρεάν στέγη για να σπουδάσουν. Μέχρι και σήμερα η υπηρεσία δεν γνωρίζει ούτε το πόσα δωμάτια είναι άδεια-διαθέσιμα και πόσα παραμένουν αναξιοποίητα λόγω υλικών ζημιών (και άρα πρέπει να επισκευαστούν). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί πρωτοετείς να μην μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους και δεκάδες φοιτητές μεγαλύτερων ετών να ζουν υπό τον φόβο της έξωσης (με την θλιβερή δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια και άρα για να μπουν καινούριοι φοιτητές απαιτείται να φύγουν οι παλιοί)».

Ο σύλλογος καλεί και στην συγκέντρωση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου και ανανεώνει το ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3