Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάθημα ανακύκλωσης...

Εικόνα του άρθρου Μάθημα ανακύκλωσης...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2022, 22:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aνακύκλωση στην Ήπειρο: Ας δούμε κάποια νούμερα. Κάτοικοι 336.000, τόνοι απορριμμάτων: 152.000 ετησίως, ποσοστό ανακύκλωσης και ανάκτησης 27%. Με το δεδομένο ότι στην Ήπειρο υφίσταται Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, το ποσοστό των απορριμμάτων (και των υπολειμμάτων είτε από τη Μονάδα είτε το ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) που οδηγείται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, φτάνει το 46%.

Αυτό το 46% πρέπει να πέσει στο 10% μέχρι το 2030 – το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του 2020, τον πολύ φιλόδοξο αυτόν στόχο έχει ορίεσι ότι θα τον επιτύχει νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (αντί για το 2035, το 2030). 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ανακύκλωση προσπαθεί να βρει τον δύσκολο δρόμο της. Όσο μπορεί... Η ανακύκλωση ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και το Πανελλαδικό Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Epirus Palace.

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, εκτίμησε ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης θα αυξηθούν με τα έργα που έχουν ξεκινήσει ή δρομολογούνται: οι οκτώ Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι καφέ κάδοι και η διαχείριση των βιοαποβλήτων σε έξι Δήμους, τα 10 Πράσινα Σημεία, οι τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (κομποστοποίηση) σε Άρτα (η μόνη Μονάδα που βρίσκεται υπό κατασκευή), Πρέβεζα και Θεσπρωτία (υπό αξιολόγηση για χρηματοδότηση). Μίλησε δε και για τις δύσκολες προκλήσεις: το απαιτούμενο, νέο προσωπικό και την κάλυψη του κόστους για τα απορριμματοφόρα.

Aναφερόμενος στον υπό εκπόνηση περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των αποβλήτων (κατά τις επιταγές του εθνικού σχεδίου) και στους στόχους του ΦοΔΣΑ, έκανε αναφορά στις υποδομές που πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Κι αυτό το μέλλον περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση των μονάδων κομποστοποίησης, την κατασκευή κι άλλων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τη μετεξέλιξη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. 

Τι σημαίνει αναβάθμιση της Μονάδας; Όπως είπε, αύξηση της δυναμικότητας του τμήματος επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών (λειτουργία ως Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), σταδιακή μείωση της δυναμικότητας του τμήματος επεξεργασίας των σύμμεικτων αποβλήτων, παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου για ενεργειακή αξιοποίηση σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως είναι οι τσιμεντοβιομηχανίες, ή/και στις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που σχεδιάζονται. Το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του 2020 προβλέπει τη χρήση του υπολείμματος των απορριμμάτων για καύση με τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων θερμικής επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών αποβλήτων ή/και δευτερογενών καυσίμων (τύπου RDF/SRF) στη χώρα.

Κατά τα άλλα, τόσο ο κ. Καλαντζής όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Δωδώνης κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για το τέλος ταφής απορριμμάτων, που θα επιβαρύνει επιπλέον τους Δήμους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκη να αναφέρει ότι το τέλος αυτό θα επιστρέψει στους Δήμους και ότι θα γίνει σύντομα ανακοίνωση για το πώς θα γίνει αυτή η επιστροφή.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν μερικοί δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως και ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος έκανε και χαιρετισμό.

Τοποθετήσεις έκαναν και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ευ. Καραμίντζιος και ο εκπρόσωπος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ Ν. Ασλάνογλου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back