Το βιβλίο του Σπύρου Γόγολου «Μαξ και Έστερ. Έρωτας Πόλεμος Ιστορία» (εκδόσεις Επίκεντρο) θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 19:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο εκδόθηκε με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η σκηνοθέτης Νικαίτη Κοντούρη και η εκδότρια της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών» Τιτίκα Τζάλλα.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται:
Δύο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες συναντιούνται τυχαία στην κατοχική Αθήνα και ξεκινούν μια κοινή πορεία. Δύο άνθρωποι βαθιά ενοχικοί και επηρεασμένοι ανεπανόρθωτα από τη δύσκολη εποχή, στην οποία ζουν, αλλά και από τη Μοίρα τους, την οποία προσπαθούν πεισματικά να αλλάξουν.
Δύο άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα επηρεαστεί καθοριστικά από την απάνθρωπη ιδεολογία-θρησκεία του Ναζισμού.
Ο ενοχικός Μαξ Μπράουν, ιστορικός τέχνης, αξιωματικός των Ες-Ες, γιος διακεκριμένης οικογένειας του Βερολίνου μεταβαίνει κατ' εντολή του Γκαίρινγκ στην Αθήνα, προκειμένου να ανακαλύψει πού βρίσκονται τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η Εβραιογιαννιώτισα Έστερ Λεβή, «σακατεμένη» από την απώλεια του αρραβωνιαστικού της Νταβίντ Μοδιάνο, καταφεύγει στην Αθήνα, για να γλιτώσει το Ολοκαύτωμα. Συναντιούνται τυχαία και ζουν τον εξιδανικευμένο και απόλυτο έρωτα, χωρίς ο ένας να γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του άλλου!
Το ναζιστικό Βερολίνο, το εφιαλτικό Άουσβιτς, τα προπολεμικά Γιάννενα, η εβραϊκή-ρωμανιώτικη κοινότητα της πόλης και η κατοχική Αθήνα, αποτελούν το τέλειο σκηνικό. Ένα σκηνικό μπροστά από το οποίο αποκαλύπτονται με μοναδικό, σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο, το παρασκήνιο του εβραϊκού ζητήματος και του Ολοκαυτώματος, η ναζιστική ιδεολογία, οι κρυφοί ανταγωνισμοί των Χίμλερ, Γκαίρινγκ και Γκαίμπελς.
Ένα σκηνικό, στο οποίο ο Μαξ και η Έστερ βλέπουν να «ζωντανεύουν» οι δαίμονες του παρελθόντος τους και οι μάχες που δίνουν με τον εαυτό τους. Ένα σκηνικό στο οποίο ζουν τις δυσκολίες της ζωής στην κατοχική Αθήνα, αναπάντεχα γεγονότα και ανατροπές, την Αντίσταση, τη δραματική αλληλοαναγνώριση των πραγματικών ταυτοτήτων τους και, τελικά, την κινηματογραφική φυγή τους στην Παλαιστίνη και την εγκατάστασή τους στο Τελ Αβίβ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 26510 83940, εσωτερικό 158, καθημερινά 11-2 το πρωί.