Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μ. Τζούφη: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια»

Εικόνα του άρθρου Μ. Τζούφη: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2021, 18:20
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου για τη συνεπιμέλεια και να εξαντλήσει το διάλογο με την κοινωνία.

Κατά την παρέμβασή της στην κοινοβουλευτική διαδικασία, τόνισε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία «αποτελεί σημαντική ανατροπή στο οικογενειακό δίκαιο που αντιμετωπίζει τα παιδιά ως παθητικά αντικείμενα διεκδίκησης μεταξύ διαζευγμένων γονέων».

Η κα Τζούφη κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ότι ενώ επικαλείται την ισότητα των φύλων, «έχει αποκλείσει από το διάλογο όχι μόνον τις γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, αλλά και τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων».

Το νομοσχέδιο συγκεντρώνει πολλά πυρά και ενστάσεις, ωστόσο αποτελεί μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και υποχρέωση απέναντι σε «ομάδες πίεσης».

Η βουλευτής είπε ακόμα το εξής:

«Αναμφίβολα υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ενδοοικογενειακά ζητήματα και να βελτιωθεί η ζωή των διαζευγμένων γονέων και των παιδιών τους (…)Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται με ισχυρό κράτος πρόνοιας, με αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και τη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης».

Υπενθυμίζει ακόμα ότι «λίγα ζητήματα λύθηκαν αποκλειστικά μέσω της δικαστικής οδού γιατί η αντιμετώπισή τους απαιτεί συναινετικό κλίμα, κουλτούρα συνεννόησης και σχέσεις ισότητας. Οι οριζόντιες και υποχρεωτικές λύσεις οδηγούν σε νέα προβλήματα. Χρειαζόμαστε εξατομικευμένες λύσεις με τη συνεπικουρική δράση εξειδικευμένων δικαστών και συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Έφερε δε ως (αντι)παράδειγμα την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην πανδημία, από την οποία «δεν έχει διδαχθεί τίποτα η κυβέρνηση» και κατέληξε:

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η συνεπιμέλεια αποτελεί κοινή υποχρέωση των γονέων, ώστε και οι δύο να συμμετέχουν στην ανατροφή του παιδιού αλλά παράλληλα, να μπορούν να εργαστούν και να προχωρήσουν τη ζωή τους».

Επίσης, διαμαρτυρήθηκε για αδρανοποίηση των επιτροπών, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν πλέον υγειονομικά επιχειρήματα - η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων και η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί σε καθεστώς καραντίνας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back