Μ. Τζούφη για Κέντρα Πρόληψης: «Όχι κλείσιμο αλλά ενίσχυση»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2024, 20:05

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας πραγματοποίησε η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Υγείας της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Βυθούλκας και οι αντιπρόεδροι Αλέξανδρος Σταθακιός και Σπύρος Στογιάννης.

Το σωματείο αναφέρθηκε στις καταστροφικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τα Κέντρα Πρόληψης. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει την κατάργηση των 75 Κέντρων ως αναγνωρισμένων φορέων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, τη σταδιακή συρρίκνωσή τους και τη διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησής τους μετά το 2027. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό τα Κέντρα θα αντικατασταθούν από μία γραφειοκρατική Διεύθυνση στο νέο υπερ-φορέα «Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς εκφράστηκε η υποστήριξη στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και στη διατήρηση της φιλοσοφίας και του περιεχομένου της πρόληψης ως στοιχείο ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά των εξαρτήσεων. Τονίστηκε επιπλέον η ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις και η αυτοδιοίκηση να προστατέψουν ένα θεσμό του κοινωνικού κράτους που δεν αντέχουν να χάσουν οι τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη ενιαίου μετώπου από τους ανθρώπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων απέναντι στο σχέδιο συγκεντροποίησης, συρρίκνωσης και τελικά ιδιωτικοποίησης του χώρου. Μετώπου για την υπεράσπιση των διαφορετικών παραδειγμάτων που ο κάθε φορέας δημοσίου συμφέροντος προσφέρει εδώ και χρόνια στην πρόληψη, στη μείωση της βλάβης, στη θεραπεία και την επανένταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back