Μια σειρά ζητήματα που διαμορφώνουν ένα σκηνικό (και) τοπικής πολιτικής αντιπαράθεσης, έθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μερόπη Τζούφη, με βασικό αποδέκτη στην κυβέρνηση, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων, Γιώργο Αμυρά.
Το «εποπτικό πεδίο» είναι το αισθητικό αλσύλλιο των Ιωαννίνων και η φροντίδα και πρόληψη των πυρκαγιών και τα παρελκόμενα αυτών.
Η κα Τζούφη ανέφερε ότι θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Αμυρά, το επόμενο διάστημα, καθώς εδώ και δύο βδομάδες περίπου (13/8) έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες από τις δασικές υπηρεσίες στο υπουργείο όπου υπηρετεί.
«Λήφθηκαν μερικές πολύ καλές εθελοντικές πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως πολλά αποτελέσματα» τόνισε η κα Τζούφη και χαρακτήρισε ως «καταστροφή» το γεγονός ότι τελείωσε το πρόγραμμα οκταμηνιτών στη Δασική Υπηρεσία.
Προς τον κ. Αμυρά απευθυνόταν και άλλη μια αιχμή, αυτή του εισιτηρίου για επίσκεψη στους εθνικούς δρυμούς. Ο υφυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «άκαιρη» τη συζήτηση και διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν θα είναι 6 ευρώ».
Η βουλευτής τόνισε πως η επιβολή εισιτήριο για είσοδο σε δρυμούς, είναι «προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημοσίου φυσικού περιβάλλοντος, στερώντας τους πολίτες μια σημαντική διαφυγή» και άφησε ένα ενδεχόμενο ανοιχτό «μόνο για όσους ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες με μικρό τέλος χρήσης υπέρ των ΦΔΠΠ και των δήμων με ανταποδοτικό χαρακτήρα τοπικών έργων και παροχών προς τους χρήστες».
Η κα Τζούφη είπε ότι για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά των δασών, χρειάζονται έγκαιρα πόροι (και όχι μόνο ανταποδοτικοί), καθώς και προσωπικό, συντονισμός υπηρεσιών και υποδομές-μέσα.
Μεταφέροντας όσα συζήτησε με τον διοικητή της Πυροσβεστικής στα Γιάννενα Απόστολο Βασδέκη, η κα Τζούφη είπε μεταξύ άλλων ότι έχουν μειωθεί οι οργανικές θέσεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων (η κοινοβουλευτικά αναφορά που κατατέθηκε δεν έχει απαντηθεί), ότι δυνάμεις που πηγαίνουν για πυρόσβεση αλλού, δεν έχουν επιστρέψει ακόμα, αλλά και ότι ο νέος νόμος θα κάνει πολύ δύσκολη την κάλυψη θέσεων, μιας και θα απαιτείται απόφαση υπουργού.
Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τα μέσα είναι πολύ παλιά και πως, παρότι υπήρχε από το 2018 ποσό 2,1 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ Ηπείρου για εξοπλισμό, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ακόμα, εκτός από την « ανάρτηση στην ιστοσελίδα της περιφέρειας των φάσεων υλοποίησης του έργου του συμβούλου».
Τέλος, επανέλαβε τα της συνάντησης με το σύλλογο εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που καταργούνται και μετατρέπονται, όπως είπε, σε «παραρτήματα ενός υπερσυγκεντρωτικού φορέα απόλυτα ελεγχόμενους απο την κυβέρνηση (ΟΦΥΠΕΚΑ) χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, σε μια χρονική στιγμή που η οργάνωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση είναι πιο επιτακτική από ποτέ».
Η κα Τζούφη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «απαξιωτικό και κυνικό λόγο» στη Βουλή, καθώς και ότι «χρησιμοποίησε αθλιότητες» με τις αναφορές και συγκρίσεις με την τραγωδία του Ματιού. «Σήμερα, είναι σε επιτελικές θέσεις οι τότε υπεύθυνοι» είπε και πρόσθεσε ότι η γενική εικόνα, είναι η «απόσυρση του κράτους» με το νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος συγκεντρώνει ιδιαίτερη κριτική. «Προτείνουμε την απόσυρσή του», τόνισε η κα Τζούφη.