ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Βρετανία-Ελλάδα: Διπλωματικό επεισόδιο με φόντο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Εικόνα του άρθρου Μ. Βρετανία-Ελλάδα: Διπλωματικό επεισόδιο με φόντο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 10:42
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξέσπασε τη Δευτέρα κατά του Βρετανού ομολόγου του Ρίσι Σουνάκ, σε μια, όπως φαίνεται, πικρή κλιμάκωση της μακροχρόνιας διαμάχης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Οι δύο τους επρόκειτο να συναντηθούν την Τρίτη, αλλά ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή τους αργά τη Δευτέρα, μια κίνηση που αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης αποδίδουν στην πρόσφατη έντονη επιμονή του Μητσοτάκη για την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος από την απότομη ακύρωση» της συνάντησης, ενώ απέρριψε μια εναλλακτική συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

«Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η θέση της Ελλάδας στο θέμα των λεγόμενων Ελγινείων Μαρμάρων είναι γνωστή.

Η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσημης συνάντησης μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα από τον πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ.

Η ακύρωση ήρθε μία ημέρα αφότου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη Λάουρα Κούνσμπεργκ του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε στο BBC: «Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εκεί. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι ήταν αφελές εκ μέρους του Κιρ Στάρμερ να συναντηθεί με τον Έλληνα ηγέτη, δεδομένης της δημόσιας άποψης που εξέφρασε για το μέλλον των μαρμάρων την Κυριακή.

Η άποψη των Εργατικών είναι ότι δεν θα στέκονταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας, αν αυτή είχε συμφωνηθεί.

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ

Μια σύντομη ανακοίνωση εξέδωσε  η Ντάουνινγκ Στριτ, που ανέφερε πως «η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα» (πρόταση που όπως αναφέρθηκε  απέρριψε η ελληνική πλευρά).

Παρέμβαση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις».

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό BBC One και στη δημοσιογράφο Λάουρα Κούνσμπεργκ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back