Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λουκέτο» στα καταστήματα που φοροδιαφεύγουν συστηματικά

Εικόνα του άρθρου «Λουκέτο» στα καταστήματα που φοροδιαφεύγουν συστηματικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2016, 20:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μέτρο του κλεισίματος των καταστημάτων έως και ένα μήνα για τους συστηματικούς παραβάτες προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί, μετά την μείωση των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων, με αποτέλεσμα οι φορολογικοί έλεγχοι να έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι οι φορολογικές αρχές είναι… παρούσες και θα αξιολογούν τις παραβατικές συμπεριφορές. Επιπλέον το μέτρο θα ενεργοποιείται και στην περίπτωση φυσικής παρεμπόδισης του ελέγχου από τους ελεγχόμενους.

Όπως εξήγησε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων ο Γ. Πιτσιλής σε δηλώσεις του, μετά την προγραμματισμένη συνάντησή του για τη φοροδιαφυγή με τους φορείς της αγοράς, στόχος της ενεργοποίησης του μέτρου -το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία- δεν είναι το κλείσιμο των καταστημάτων αλλά η φορολογική συμμόρφωση. 

Σχετική εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να αντιμετωπίσει την αυξημένη φοροδιαφυγή.

Οι έλεγχοι, βάσει της νέας εγκυκλίου, αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το βάρος θα δοθεί περιοχές με μεγάλη παραβατικότητα και στις τουριστικές περιοχές, εκεί όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

ΚΑΙ «ΜΑΥΡΗ»ΛΙΣΤΑ

Επιπλέον η ΓΓΔΕ, με δεδομένο ότι τα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις δεν αποτελούν, πλέον, φόβητρο, σχεδιάζει την κατάρτιση μιας «μαύρης» λίστας, στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις ημερήσιου τζίρου ανάμεσα στις ημέρες διενέργειας προληπτικών ελέγχων και στις ημέρες μη πραγματοποίησης τέτοιων ελέγχων. Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες τις ημέρες των ελέγχων παρουσιάζουν εισπράξεις πολύ μεγαλύτερες από τις εισπράξεις που εμφανίζουν τις υπόλοιπες ημέρες, θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα και θα παραπέμπονται για τακτικό έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back