πλαισιο πισω tc1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Αυστηρότερες ποινές για ελεύθερους επαγγελματίες

Εικόνα του άρθρου Εφορία: Αυστηρότερες ποινές για ελεύθερους επαγγελματίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2016, 13:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας και επαναφορά των προστίμων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόστιμο αν εντοπιστούν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην εκδίδουν αποδείξεις επειδή απαλλάσσονται από το καθεστώς ΦΠΑ, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) φέρεται αποφασισμένη να δώσει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας που αποκαλύφθηκε ότι ισχύει μετά τις καλοκαιρινές εφόδους στην αγορά. 

Τις εισηγήσεις αυτές φαίνεται να εξετάζει καταρχήν θετικά και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, θέλοντας να μην πηγαίνουν στράφι οι έλεγχοι της Εφορίας και να μην ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για ίδιου χαρακτήρα φορολογικές παραβάσεις. 

Στο στόχαστρο μπαίνουν έτσι γιατροί, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ που εξαιρούνται από τον ΦΠΑ.

Κι αυτό γιατί το ισχύον καθεστώς όσον αφορά την επιβολή των προστίμων αφήνει στο απυρόβλητο όσους δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αφού ακόμα κι αν πιαστούν να μην εκδίδουν αποδείξεις οι συγκεκριμένες κατηγορίες εξαιρούνται από τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney, τουλάχιστον μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι να ισχύσει κάποιο τσουχτερό αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους δεν εκδίδουν απόδειξη, έστω κι αν αυτό θα είναι μικρότερο από τα θηριώδη πρόστιμα του παρελθόντος.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

 Επιπλέον, σχεδιάζεται να ισχύσουν πιο σκληρές ποινές για όσους αρνούνται ή εμποδίζουν τον έλεγχο της Εφορίας στις επιχειρήσεις τους. Με βάση την εμπειρία από τους ελέγχους του καλοκαιριού, στη ΓΓΔΕ θέλουν να αλλάξει το καθεστώς σχετικά με την επιβολή λουκέτων για φορολογικές παραβάσεις. 

Σε κάποιες περιπτώσεις το μέτρο θα αλλάξει προς το ευνοϊκότερο. Για παράδειγμα, ειδικά στην επαρχία, δεν θα κλείνουν εύκολα επιχειρήσεις που τις έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.

Λόγου χάρη, αν ένας γιατρός ή φαρμακοποιός δεν έχει εκδώσει αποδείξεις για τους πελάτες του, το λουκέτο για δύο ημέρες σε ιατρείο ή φαρμακείο θα προκαλέσει προβλήματα στους ασθενείς της περιοχής που θα ταλαιπωρηθούν για μια ιατρική εξέταση ή ένα φάρμακο που έχουν ανάγκη. Αντίστοιχα, ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή μέσης εκπαίδευσης που κλείνει προκαλεί προβλήματα και στερεί από τους μαθητές ώρες μαθημάτων ενώ οι οικογένειές πληρώνουν αδρά κάθε μήνα. 

Αντιθέτως, οι ποινές διακοπής εργασιών θα αυστηροποιηθούν στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά, όπου οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να μην κόβουν αποδείξεις λόγω του μικρού προστίμου που προβλέπεται, τουλάχιστον για την πρώτη φορά που θα διαπιστωθεί η παράβαση. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων επιβάλλουν πρόστιμο ύψους 50% του αναλογούντος ΦΠΑ, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μία πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Πηγή: Newmoney

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3