ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ Παλαιστινίων

Εικόνα του άρθρου Λονδίνο: Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ Παλαιστινίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2023, 21:12
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι «περισσότεροι από 800.000» διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, μια γυναίκα από τη σκηνή στο τέλος της πορείας στο Nine Elms δήλωσε: «Είμαστε περισσότεροι από 800.000 εδώ σήμερα και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει και το ένα εκατομμύριο. Κάνοντας την πορεία αυτή τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Βρετανίας».

Από την πλευρά της η αστυνομία εκτίμησε ότι συμμετείχαν περίπου 300.000 άνθρωποι, οι οποίοι διέσχισαν την πόλη από το Χάιντ Παρκ μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων. 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο, ακόμη και όταν οι ακροδεξιοί αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μετά από μια εβδομάδα οργισμένης συζήτησης για το αν θα επιτραπεί η εκδήλωση αυτή την ημέρα που η Βρετανία τιμά τους νεκρούς του πολέμου.

Η ημέρα εκτυλίχθηκε σε ένα σκηνικό εντάσεων που τροφοδοτήθηκαν από την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ως «πορείες μίσους» και ζήτησε να εμποδιστεί η σημερινή πορεία από σεβασμό για τις εκδηλώσεις της Ημέρας Εκεχειρίας για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι αψιμαχίες μεταξύ της αστυνομίας και των αντιδιαδηλωτών που κρατούσαν τη σημαία της Ένωσης της Μεγάλης Βρετανίας και την ερυθρόλευκη σημαία της Αγγλίας φάνηκε να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι τα σχόλια της Μπρέιβερμαν θα προσέλκυαν δεξιά στοιχεία που αναζητούσαν μια αφορμή για να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους υπέρ των Παλαιστινίων, διαδηλωτές.

Πυρά κατά την υπουργού Εσωτερικών

Η Μπρέιβερμαν, η οποία επιβλέπει την επιβολή του νόμου στη Βρετανία, πρέπει τώρα να παραιτηθεί, δήλωσε ο Χάμζα Γιούσαφ, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας.

«Η ακροδεξιά έχει ενθαρρυνθεί από την υπουργό Εσωτερικών», δήλωσε ο Γιούσαφ στο X. «Πέρασε την εβδομάδα της υποδαυλίζοντας τις φλόγες του διχασμού. Τώρα επιτίθενται στην Αστυνομία την ημέρα της Εκεχειρίας. Η θέση της υπουργού Εσωτερικών είναι αστήρικτη».

Αψιμαχίες ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των ακροδεξιών ομάδων που είχαν επίσης κατέβει στο Λονδίνο, καθώς η παλαιστινιακή διαδήλωση συνέπεσε με την Ημέρα Εκεχειρίας, την επέτειο του τέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία η Βρετανία τιμά τους νεκρούς του πολέμου.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι ήταν ασέβεια να διεξαχθεί η συγκέντρωση την ίδια ημέρα με τις εκδηλώσεις μνήμης και οι υπουργοί είχαν ζητήσει την ακύρωση της πορείας -της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής σε μια σειρά εκδηλώσεων για την υποστήριξη των Παλαιστινίων και την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Επεισόδια και συλλήψεις

Η αστυνομία ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετές εκατοντάδες αντιδιαδηλωτές στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου και αψιμαχίες ξέσπασαν κοντά στο πολεμικό μνημείο του Κενοταφίου νωρίς το Σάββατο.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με την αστυνομία με εξοπλισμό των ΜΑΤ να προσπαθεί να περιορίσει τους διαδηλωτές κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε παράδρομους, με πλάνα που δείχνουν αστυνομικούς με γκλομπ να προσπαθούν να ελέγξουν το πλήθος.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και μεταλλικά εμπόδια στους αστυνομικούς, σε μια κατάσταση που η δύναμη χαρακτήρισε «απαράδεκτη βία».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε αργότερα ότι συνέλαβε 82 αντιδιαδηλωτές, ενώ άλλες 10 συλλήψεις έγιναν για άλλα αδικήματα.

Οι διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν «Από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», μια κραυγή που θεωρείται από πολλούς Εβραίους αντισημιτική και αποτελεί έκκληση για την εξάλειψη του Ισραήλ.

Άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη», «Σταματήστε τη σφαγή» και «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τη Γάζα».

Σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Περίπου 21.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στις Βρυξέλλες το Σάββατο, και στο Παρίσι, αριστεροί βουλευτές ήταν μεταξύ των περίπου 16.000 διαδηλωτών που διαδήλωσαν με φιλοπαλαιστινιακά πανό και σημαίες για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Με πληροφορίες από AP, Reuters, Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back