Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Λίμνη χωρίς υγρότοπους δεν νοείται

Εικόνα του άρθρου Λίμνη χωρίς υγρότοπους δεν νοείται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2018, 13:02
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η πρώτη διεθνής σύμβαση που αφορά την προστασία των υγροτόπων, γνωστή ως Σύμβαση Ραμσάρ. Από τότε και κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων. Το φετινό θέμα της παγκόσμιας ημέρας ήταν «Υγρότοποι για ένα βιώσιμο αστικό μέλλον».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, η Παμβώτιδα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αστικού υγροτοπικού οικοσυσυστήματος το οποίο έχει υποστεί στο παρελθόν σημαντική συρρίκνωση και υποβάθμιση (αποξήρανση λίμνης Λαψίστας, περιορισμό των υγροτοπικών εκτάσεων, καταστροφή παραλίμνιων ενδιαιτημάτων, διατάραξη υδατικού ισοζυγίου, ρύπανση κτλ) αλλά εξακολουθεί να παρέχει σημαντικά οφέλη στην πόλη και στον αστικό πληθυσμό. Οφέλη τα οποία θα πρέπει να εκτιμηθούν και να διασφαλισθούν προστατεύοντας και αποκαθιστώντας κατά το δυνατό το υγροτοπικό οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης επισκέφθηκαν τη Δευτέρα το Γυμνάσιο Ελεούσας, και πραγματοποίησαν ενημέρωση σε 45 μαθητές σχετικά με τους υγροτόπους και τη συνθήκη Ραμσάρ, την αξία των αστικών και περιαστικών υγροτόπων, την ανάγκη μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, εξειδικεύοντας στην περίπτωση των Ιωαννίνων και της Λίμνης Παμβώτιδας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back