Oikonomou pisoi

Λιγότερο το χρήμα των γιορτών

Εικόνα του άρθρου Λιγότερο το χρήμα των γιορτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2020, 19:15

Πόσο κινήθηκε η αγορά τις γιορτές; Η αίσθηση, τουλάχιστον για τα Γιάννενα είναι ότι ο κόσμος ήρθε στην πόλη, περισσότερο από άλλες χρονιές (άλλωστε η περιοχή παραμένει κύρια αν όχι αποκλειστικά χειμερινός προορισμός) και κάποιοι τομείς αύξησαν τον τζίρο τους.

Αυτή η τάση πάντως δεν είναι γενική στη χώρα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα (9 Ιανουαρίου) και συνοδεύεται από την εξής παρατήρηση: «Σκιαγραφώντας λοιπόν αυτήν την μεικτή εικόνα της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι συντριπτικά περισσότερες, σίγουρα τα αποτελέσματα της εορταστικής περιόδου δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως θετικά».

Επίσης, η ΕΣΕΕ διαπιστώνει ότι «κατά την εορταστική περίοδο ενθαρρύνεται η κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων (π.χ τρόφιμα, ένδυση, δώρα κ.λπ) και αφετέρου από το γεγονός ότι τα supermarkets και οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου».

Οι λόγοι για τη συγκεκριμένη εικόνα μεταξύ άλλων μπορούν να αναζητηθούν από την απότομη «καθίζηση» των εισοδημάτων που ενισχύθηκαν πέρυσι κυρίως από επιδόματα, τα οποία φέτος κόπηκαν. Επίσης, οι μισθοί στο δημόσιο καταβλήθηκαν τελευταία στιγμή, οπότε η καταναλωτική κίνηση τονώθηκε κυρίως μέσα στις γιορτές, μεταξύ Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα:


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back