ΑΠΟΨΕΙΣ

​Λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα

Εικόνα του άρθρου ​Λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2016, 12:23
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα τον νικητή του δημοψηφίσματος στην Μεγ. Βρετανία. Ωστόσο οι υποστηρικτές του Brexit φαίνεται να αποκτούν νέα δυναμική.

Η εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται κατά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ICM και YouGov.

Η δημοσκόπηση του ICM, στην οποία έλαβαν μέρος 1.741 άτομα από τις 3-5 Ιουνίου, έδειξε ότι το 48% θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου, από 47% μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το 43% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής.

Η δημοσκόπηση της YouGov, στην οποία έλαβαν μέρος 3.495 άνθρωποι και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-3 Ιουνίου, έδειξε πως το 45% θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, από 40% σε μία συγκρίσιμη δημοσκόπηση έναν μήνα νωρίτερα, ενώ το 41% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής, σε σχέση με το 42% νωρίτερα.

Πολλοί χρεώνουν αυτή την ανατροπή και στον ίδιο τον Ντέιβιντ Κάμερον. Στις 3 Ιουνίου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετείχε στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Τα σχόλια που ακολούθησαν ποικίλα, με κυρίαρχη αίσθηση ότι ο Κάμερον κινδυνολόγησε υπέρ το δέον, για την πιθανότητα του Brexit.

Για το μεταναστευτικό, το δεύτερο μεγάλο θέμα του ντιμπέιτ, δεν υπήρξε σαφής. Δεν απάντησε στο πώς και το πότε η Βρετανία θα μειώσει την είσοδο των μεταναστών στις 100.000 το χρόνο.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε αντιμέτωπος για ένα ολόκληρο τέταρτο με ένα κοινό που τον κατηγορούσε ότι είναι ανίκανος να διαχειριστεί το θέμα της μετανάστευσης κι ότι διεξάγει μια εκστρατεία που είναι αποκλειστικά επικεντρωμένη στον φόβο για τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστική μία δήλωσή του ένα μήνα, ότι δηλαδή η ειρήνη στην Ευρώπη μπορεί να κινδυνεύει λόγο της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απάντηση βεβαίως ήρθε από τον υπέρμαχο του Brexit Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου: «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να πιστεύει σοβαρά ότι η έξοδός μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πυροδοτήσει πόλεμο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, δεδομένου πως μόλις πριν μερικούς μήνες, ήταν έτοιμος να ζητήσει από το λαό να ψηφίσουν την έξοδο, αν δεν επιτυγχάναμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Δεν έχουμε ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΕΕ», τόνισε.

Και οι δύο πλευρές έχουν τα επιχειρήματά τους. Και οι δύο πλευρές εστιάζουν στο φόβο και στην καταστροφολογία για όποια απόφαση πάρουν οι Βρετανοί. Τα ζήσαμε έντονα και στη χώρα μας.

Η 23η Ιουνίου απέχει μόλις 12 μέρες από το δημοψήφισμα. Το βράδυ εκείνης της ημέρας θα μάθουμε πολλά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back