Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγες οι πτωχεύσεις στα Γιάννενα, αλλά…

Εικόνα του άρθρου Λίγες οι πτωχεύσεις στα Γιάννενα, αλλά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2016, 10:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και όμως, παρά τη σοβούσα κρίση και την εύκολη, πολλές φορές, καταφυγή των επιχειρηματιών στην πτώχευση, τα Γιάννενα έχουν ένα από τα μικρότερα «σκορ» στην Ελλάδα: το 2014, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν ακριβή στοιχεία, το Εφετείο Ιωαννίνων κατακύρωσε πέντε αποφάσεις πτώχευσης, τρεις για ατομικές επιχειρήσεις και δύο για κεφαλαιουχικές. Σε ό,τι αφορά τους τομείς δραστηριότητας, μια από αυτές ήταν στη μεταποίηση, μια σε γεωργικές δραστηριότητες, δύο στην εμπορία και επισκευή αυτοκινήτων, μια στον ξενοδοχειακό τομέα.

Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη καλό, ότι δηλαδή οι εταιρίες δεν πτωχεύουν. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι «όλα πάνε καλά». Αυτή τη στιγμή, στη Βιομηχανική Περιοχή ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, ενώ ακόμα και αυτές που πληρώνουν κανονικά, έχουν αρχίσει να καταφεύγουν σε ατομικές συμβάσεις και ιδιωτικά συμφωνητικά, με τα οποία ουσιαστικά, είτε εντάσσονται τα επιδόματα στο βασικό μισθό, είτε περικόπτονται. Κοινώς, τα χρήματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι είναι λιγότερα από κάθε άλλη φορά και η μείωση δεν συμβαδίζει πάντα με τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Είπαμε, η κρίση είναι ευκαιρία, αλλά βασικά (ίσως και μόνο) για τους ιδιοκτήτες…

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε σχέση με το 2004, οι πτωχεύσεις είναι… λιγότερες πανελλαδικά. Αυτό φυσικά δεν αντικατοπτρίζει ένα πιο υγιές επιχειρηματικό πλαίσιο. Οι περισσότερες προβληματικές εταιρίες προτιμούν να διαιωνίζουν απλά τα χρέη τους και να κάνουν απλώς διακοπή των εργασιών τους στην εφορία. Δεν διακόπτουν καν στο Επιμελητήριο, όπου επίσης θα πρέπει να εξοφλήσουν τις συνδρομές τους. Συχνά, οι ιδιοκτήτες τους εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται σε άλλες επιχειρήσεις, όχι φυσικά στο όνομά τους, ενώ δεν λείπουν και τα μεγάλα «κανόνια», από τα οποία δεν θα πάρεις κανείς, ποτέ, τα χρήματα που του οφείλονται, είτε είναι πρόσωπο, είτε κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τα «γιαννιώτικα» ονόματα που εμφανίζονται στις κατά καιρούς «ξεφουρνιζόμενες» λίστες οφειλετών (οι οποίες ελάχιστα διαφέρουν η μια από την άλλη την τελευταία τριετία), είναι τα ίδια εδώ και έντεκα χρόνια…

Τέλος, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος: η πτωχευτική διαδικασία, εκτός του ότι αλλάζει (δεν είναι δεδομένο πλέον ότι μπαίνουν πρώτοι στη λίστα εξοφλούμενων οι εργαζόμενοι ή τα ασφαλιστικά ταμεία), γίνεται πιο δύσκολη, για να μη χάνουν οι τράπεζες τη δυνατότητα να αποπληρωθούν για τα δάνεια. Προσεχώς, η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» όπως συμφωνείται με τους δανειστές, αναμένεται να φέρει και άλλες αλλαγές.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back