ΒΙΒΛΙΟ

«Ληστές», η ιστορία της Ηπείρου ξανασχεδιάζεται

Εικόνα του άρθρου «Ληστές», η ιστορία της Ηπείρου ξανασχεδιάζεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2022, 14:33
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «ληστρική μυθολογία» της Ηπείρου είναι μια από τις –σχετικά- λιγότερο ερευνημένες, εκτός Ηπείρου. Ή τουλάχιστον ήταν, καθώς τα τελευταία χρόνια, οι ιστορίες των ληστρικών οικογενειακών συμμοριών έρχονται και στη λογοτεχνική επιφάνεια.

Μια από τις εκδοχές, είναι το graphic novel «Ληστές», που δημιούργησαν οι Γιώργος Γούσης και Γιάννης Ράγκος (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris).

Οι «Ληστές» είναι ουσιαστικά μια διασκευή, της ιστορίας των αδερφών Γιάννη και Θύμιου Ρέντζου, σε μια αρκετά ελεύθερη και «δραματουργημένη» διασκευή, η οποία όμως βασίζεται στα καταγεγραμμένα γεγονότα. Οι δύο δημιουργοί έκαναν εκτενή έρευνα (ο Ράγκος έτσι και αλλιώς είναι δημοσιογράφος με θητεία στο αστυνομικό ρεπορτάζ), ενώ στο επίμετρο της έκδοσης υπάρχει μια επίσης ενδιαφέρουσα παράθεση δημοσιευμάτων των πρώτων 20 χρόνων του προηγούμενου αιώνα, για τη δράση των ληστών στην Ελλάδα.

Η έκδοση διαπνέεται γενικά από Ήπειρο: είτε στο γκοθ γενικό ύφος, την ασπρόμαυρη φόρμα, αλλά και τις εικόνες της ίδιας της Ηπείρου και της πόλης των Ιωαννίνων.

Δεν είναι το πρώτο graphic novel που εξελίσσεται στην Ήπειρο, (θυμηθείτε το «Τέρμινους» του Λ. Παπαθανάση πχ), ούτε θα είναι και το τελευταίο.

Επίσης, η έκδοση είναι το α’ μέρος. Το β’ θα ακολουθήσει προσεχώς, όπως… υποσχέθηκαν οι δημιουργοί τους, στην πρόσφατη επίσκεψή τους στα Γιάννενα, όπου και παρουσίασαν το άλμπουμ στο πλαίσιο του 1ου Crime Fiction Stories Fest.


Μπορείτε να βρείτε τους "Ληστές", εδώ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back