Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Το σχέδιο «Τέρμινους» ξεκίνησε…

Εικόνα του άρθρου Το σχέδιο «Τέρμινους» ξεκίνησε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2017, 00:39
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λευτέρης Παπαθανάσης υπογράφει το τρίτο του βιβλίο, δεύτερο graphic novel και πιο πολυσέλιδο από τα προηγούμενα. Το «Τέρμινους» είναι μια ιστορία του ελληνικού Εμφυλίου και των ανθρώπων του, τοποθετημένη στην Ήπειρο και στα Τζουμέρκα συγκεκριμένα και δεν μασάει τα λόγια της ή τα σκίτσα της. Το graphic novel κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, είναι σε φιλολογική επιμέλεια του Μιχάλη Καλαμαρά, έχει 216 σελίδες και επειδή ο «Τύπος» το έχει διαβάσει ήδη, ιδού μια πρώτη, πρώιμη και σχετικά φορτισμένη συγκινησιακά σημείωση: αν ψάχνουμε για ήρωες, σήμερα, με μια πρόχειρη αντιγραφή ή αναφορά στο χτες, τότε το αύριο είναι μάλλον χαμένο. Αν όμως αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ιστορικής συγκυρίας στο πέρασμα των χρόνων και πόσο τρομερά επιδραστική είναι η δυνατότητα του καθενός και της καθεμιάς, τότε το «Τέρμινους» μοιάζει με ένα «εγχειρίδιο» κατανόησης της ιστορίας και της διαλεκτικότητάς της.

Σας φαίνονται βαριά όλα αυτά; Κακώς, γιατί το graphic novel του Λ. Παπαθανάση είναι ένα εξαιρετικό κόμικ, εικονογραφημένο αφήγημα πιο σωστά, με δεδομένο πλέον το στυλ του δημιουργού του. Έχει «δύσκολο» μεν θέμα, αλλά μόνο και μόνο γιατί έγινε δύσκολο και δυσπρόσιτο στο πέρασμα των (πολιτικών) χρόνων, στην Ελλάδα. Έτσι και αλλιώς και η Πάπισσα Ιωάννα δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε ποτέ να αποδοθεί σε κόμικ, αλλά έγινε και με πετυχημένο τρόπο, στο προηγούμενο έργο του.

Το «Τέρμινους» ήταν το σχέδιο του κυβερνητικού στρατού, υπό τις οδηγίες και την υλική στήριξη των ΗΠΑ, για τη διάλυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την άνοιξη του 1947, ένα σχέδιο που ανέτρεψαν οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ, όχι χωρίς θυσίες και κόπο. Πέρα όμως από το στρατιωτικό ελιγμό, οι ιστορίες που καταγράφηκαν στην πέτρα και το σίδερο της Ηπείρου, έμειναν για πάρα πολύ καιρό απρόσιτες και προσωπικές. Σήμερα, στον καιρό της αναθεώρησης και της προσπάθειας νέας ποινικοποίησης ανθρώπων, αλλά και ιδανικών, από τους στο πέρασμα του χρόνου νικητές, το «Τέρμινους» βάζει ένα ανάχωμα, ένα «αμπρί», πάνω στο οποίο θα γίνουν πολλές, μα πολλές κουβέντες.

Το graphic novel του Λευτέρη Παπαθανάση είναι ήδη διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία και στο άμεσο προσεχές μέλλον, θα ξεκινήσουν και οι παρουσιάσεις του. Από τα Γιάννενα, όπου και βρίσκεται στο αρχηγείο της μεραρχίας…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back