ΒΙΒΛΙΟ

10 παιδικά βιβλία+10 εικονογραφημένες νουβέλες

Εικόνα του άρθρου 10 παιδικά βιβλία+10 εικονογραφημένες νουβέλες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2018, 12:55
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το εικονογραφημένο βιβλίο δεν είναι πλέον μόνο για παιδιά (αν και ποτέ δεν ήταν μόνο γι αυτά). Τώρα όμως, το είδος είναι σχεδόν μόδα και οι προτάσεις πάρα πολλές. Με την ευκαιρία λοιπόν, το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» στην οδό Πυρσινέλλα και ο Τύπος Ιωαννίνων, επιλέγουν δέκα εικονογραφημένες νουβέλες και δέκα παιδικά βιβλία που του έκαναν εντύπωση. Ιδού:

Δέκα graphic novels…

Άρι Φόλμαν - Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (Πατάκης)

Η Άννα Φρανκ, το κορίτσι που έζησε κρυφά στο Πρίζενγκραχτ του Άμστερνταμ, μέχρι να προδοθεί, αυτή και η οικογένειά της στους ναζί, είναι μια από τις γνωστότερες ιστορίες του κόσμου. Τώρα, οι  Άρι Φόλμαν και Νταβίντ Πολόνσκυ επιχειρούν με το πρωτότυπο κείμενο και την εικονογράφηση, να αποδώσουν ένα διαφορετικό ημερολόγιο.


Όουεν Κόλφερ - Πρόσφυγες (Πατάκης)

Το θέμα που πραγματεύεται ο Ιρλανδός δημιουργός του Αρτέμη Φάουλ, είναι επίκαιρο και «καυτό». Οι «Πρόσφυγες» είναι η ιστορία του Ίμπο, που διασχίζει την έρημο Σαχάρα για να βρεθεί στους επικίνδυνους δρόμους της Τρίπολης και, τελικά, έξω στην ανελέητη θάλασσα. Αλλά σε κάθε βήμα του διατηρεί την ελπίδα του για μια νέα ζωή.


Τζ. Οταβιάνι-Λ. Πέρβις Το παιχνίδι της μίμησης (Κριτική)

Η ταινία για τον Άλαν Τιούρινγκ, έναν εφευρέτη που η Αλβιόνα αποθέωσε και στη συνέχεια, εκμηδένισε, ήταν επιτυχία. Ο θεμελιωτής της υπολογιστικής γίνεται τώρα κόμικς, από τους Τζιμ Οταβιάνι και Λίλαντ Πέρβις, που παρουσιάζουν τον Τιούρινγκ ως μια εκκεντρική ιδιοφυΐα, έναν δρομέα ολυμπιακού επιπέδου και πρωτοπόρο θεωρητικό


Μπάρμπαρα Στοκ- Vincent (Αιώρα)

Ο Βίνσεντ του τίτλου, είναι ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, μια από τις πιο ταλαιπωρημένες διάνοιες του ανθρώπινου είδους. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του ο ζωγράφος εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στη νότια Γαλλία. Ερωτεύτηκε το τοπίο και το φως, ζωγράφιζε ακατάπαυστα και με πάθος.


Ίαν Κάλμπαρντ-Η σκιά πέρα από το χρόνο (Αίολος)

Εδώ, τα πράγματα ζορίζουν, καθότι καταπιανόμαστε με τον Χ.Φ. Λάβκραφτ και μια από τις πιο τρομακτικές και λυρικές του ιστορίες. Στο Άρκαμ, το 1908, στο Πανεπιστήμιο Μισκατόνικ, ο καθηγητής Ναθάνιελ Πίζλι καταρρέει την ώρα της διδασκαλίας μπροστά στους φοιτητές του και συνέρχεται πέντε χρόνια μετά. Με φρίκη ανακαλύπτει πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου το σώμα του κάθε άλλο παρά αδρανές παρέμεινε, ενώ αρχίζει να βασανίζεται από ανησυχητικούς και αλλόκοτους εφιάλτες.


Ράιχναρτ Κλάιστ-Ο μποξέρ (Ηλίβατον)

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Χέρτζκο Χαστ, ο οποίος, από μποξέρ στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέζησε του Ολοκαυτώματος και πέρασε στον κόσμο του επαγγελματικού μποξ στις ΗΠΑ.


Ζακ Φερραντέζ - Ο Ξένος (Πατάκης)

To εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμύ, όπως το διασκεύασε και το απεικόνισε σε κόμικς ο Ζακ Φερραντέζ, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικς στη Γαλλία σήμερα.


Ζαφειριάδης-Παλαβός-Πέτρου- Γρα Γρου (Ίκαρος)

Ο Τάσος Ζαφειριάδης, ο Γιάννης Παλαβός και ο Θανάσης Πέτρου μάς παρουσιάζουν το Γρα-Γρου, ένα ιδιαίτερο-ατμοσφαιρικό graphic novel, ειπωμένο σαν ένα αλληγορικό παραμύθι για τα βαθύτερά μας διλήμματα. Η έκδοση συνοδεύεται από τη μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη

Λ. Παπαθανάσης-Τέρμινους (ΚΨΜ)

Μια ιστορία του ελληνικού Εμφυλίου, από τα βουνά της Ηπείρου και ταυτόχρονα, μια προσωπική ιστορία που περνάει από το παρελθόν στο παρόν, σε κόμικς

Παπαμάρκος-Γούσης-Ράγκος Ερωτόκριτος

Το κλασικό δημιούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, αποκτάει εικόνα.

…και 10 παιδικά βιβλία

Ο κήπος του Ματίς (Μέλισσα)

Μια μέρα ο καλλιτέχνης Ανρί Ματίς έκοψε ένα κομμάτι άσπρο χαρτί σε σχήμα ενός μικρού πουλιού...Έτσι ξεκινάει η ιστορία για μια νέα τέχνη, αντιπροσωπευτικά δείγματα της οποίας παρουσιάζονται εδώ: έγχρωμες αναπαραγωγές οκτώ έργων του Ματίς, τρεις από αυτές μεγάλες και αναδιπλούμενες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Το ελαφοκάραβο (Μεταίχμιο)

Ο Μάρκο, μια αλεπού με ανήσυχο πνεύμα και πολλές απορίες, επιβιβάζεται σ’ ένα παράξενο καράβι που φτάνει στο λιμάνι…


Ο παππούς μου έχει φίλο έναν γίγαντα (Μικρή Σελήνη)

Ενα μικρό αγόρι, ο Νικόλας, στενοχωριέται γιατί δεν μπορεί να ολοκληρώσει μαζί με τους φίλους του την τοιχογραφία της πόλης του. Η μάντρα είναι πολύ ψηλή κι εκείνοι δεν φτάνουν ούτε με σκαλωσιές το πάνω-πάνω κομμάτι. Απογοητευμένος στρέφεται στον αγαπημένο του παππού, ο οποίος θα του δώσει τη λύση: τον φίλο του τον γίγαντα! «Μα αυτά είναι παραμύθια», θα του πει ενοχλημένος ο Νικόλας. «Δεν υπάρχουν γίγαντες, παππού!» Κι εκείνος θα προσπαθήσει να τον πείσει πως ο γίγαντας όντως υπάρχει, πως πολλές φορές τον έχει συναντήσει, αλλά ίσως δεν τον είχε παρατηρήσει, πως εκείνος τους έσωσε τότε που βγήκαν με τη βάρκα στην θαλασσοταραχή ή τότε στο κάμπινγκ που τους πρόσεχε όσο εκείνοι κοιμόνταν. Ο Νικόλας είναι ανένδοτος. Ο παππούς λέει ψέματα! Εκείνος όμως για να του αποδείξει πως ο φίλος του υπάρχει, θα σκαρώσει ένα σχέδιο…


Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα (Μάρτης)

Ο πρίγκιπας της Αιγύπτου αρνείται να ζήσει μέσα στον φόβο εξαιτίας της προφητείας των Επτά Αθώρ, γι’ αυτό παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει και να γνωρίσει τη ζωή στις χώρες γύρω από τον Ευφράτη ποταμό. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τα τρία πεπρωμένα του και θα θελήσει να ορίσει ο ίδιος την πορεία της ζωής του.


Έιντα Τουίστ, η επιστήμονας (Ψυχογιός)

Γιατί τα τριαντάφυλλα είναι γεμάτα πράγματα που αγκυλώνουν; Γιατί βαθιά μέσα στη μύτη σου τρίχες ξεφυτρώνουν;   Το κεφάλι της Έιντα Τουίστ ξεχειλίζει από ερωτήσεις. Όπως και οι συμμαθητές της, ο Ίγκι και η Ρόζι, έτσι και η Έιντα έχει ανεξάντλητη περιέργεια. Αλλά όταν το παρακάνει με τις διερευνητικές αποστολές και τα περίπλοκα επιστημονικά της πειράματα, οι εξουθενωμένοι γονείς της την αναγκάζουν να καθίσει στην Καρέκλα της Σκέψης. Θα καταφέρει άραγε η πολλή σκέψη να αλλάξει της Έιντα τα μυαλά;


Το λευκό λιοντάρι (Παπαδόπουλος)

Καμιά φορά ο κόσμος μπορεί να σου φαίνεται τεράστιος. Καμιά φορά μέσα του νιώθεις τόσος δα. Ίσως τότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας φίλος να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το θάρρος που κρύβεις μέσα σου.


Το Γκρότλιν (Ίκαρος)

Ένα μοναδικά εικονογραφημένο βιβλίο γεμάτο μυστήριο και αγωνία από τον βραβευμένο δημιουργό των βιβλίων «Ο Νόι και η φάλαινα», «Το νησί του παππού», «Φίλοι στον λόφο» και της σειράς του Αρκουδάκου.


Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν (Ίκαρος)

Το μόνο που ήθελε ο καημένος ο Ντάνκαν, ήταν να ζωγραφίζει. Όταν όμως άνοιξε την κασετίνα του, βρήκε ένα σωρό γράμματα που όλα τους έλεγαν το ίδιο: τα παρατάμε! Το Μπεζ είχε κουραστεί να είναι η σκιά του Καφέ. Το Μπλε χρειαζόταν ένα διάλειμμα μετά από τόση δουλειά ενώ το Ροζ ζητούσε απλώς να χρησιμοποιηθεί. Το Πράσινο δεν είχε παράπονα αλλά ζητούσε να φιλιώσουν το Κίτρινο με το Πορτοκαλί.


Νότια (Φουρφούρι)

Μια τρυφερή ιστορία που εξοικειώνει τα παιδιά µε έννοιες όπως η συµπόνια, η αφοσίωση, η φροντίδα, η δοτικότητα αλλά και ο αποχωρισµός, και δηµιουργεί τις βάσεις για τη διαµόρφωση του χαρακτήρα τους και τις µελλοντικές τους σχέσεις ζωής.


Μέλισσες (Μικρή Σελήνη)

ΟΙ μέλισσες και οι συνήθειές τους, το σώμα τους, το σπίτι τους και η ζωή τους. Μια «εισαγωγή» στο μαγικό κόσμο των μελισσών και της σχέσης τους με τους ανθρώπους.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3