ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ ξεμένουν από χρήματα για την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ ξεμένουν από χρήματα για την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2023, 18:38
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε τη Δευτέρα στο Κογκρέσο επείγουσα προειδοποίηση για την ανάγκη έγκρισης δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι η πολεμική προσπάθεια του Κιέβου να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τη ρωσική εισβολή μπορεί να σταματήσει χωρίς αυτήν.

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι «δεν έχει χρήματα και σχεδόν δεν έχει χρόνο» για να παράσχει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση και υποστήριξη.

Σε επιστολή της προς τους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Shalanda Young προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρηματοδότηση για την αποστολή όπλων και βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, λέγοντας ότι αυτό θα «γονατίσει» την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Η προειδοποίηση, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα σε επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου, περιγράφει πώς η κυβέρνηση έχει ήδη εξαντλήσει περίπου 111 δισ. δολάρια που έχουν εγκριθεί για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. 

Η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Shalanda Young προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρηματοδότηση για την αποστολή όπλων και βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, λέγοντας ότι αυτό θα «γονατίσει» την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Ο Μπάιντεν ζήτησε ένα πακέτο βοήθειας ύψους σχεδόν 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλες ανάγκες, αλλά στο Καπιτώλιο υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός σχετικά με το μέγεθος της βοήθειας για την Ουκρανία.

Παράλληλα, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει ένα αυτόνομο πακέτο βοήθειας για το Ισραήλ, το οποίο διεξάγει πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι προτεραιότητες.

Το Κογκρέσο έχει ήδη διαθέσει 111 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων για χρηματοδότηση στρατιωτικών προμηθειών, 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική και πολιτική βοήθεια και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Γιανγκ έγραψε ότι όλα αυτά, εκτός από το 3% περίπου της στρατιωτικής χρηματοδότησης, είχαν εξαντληθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι βέβαιος ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας και του Ισραήλ θα εγκριθεί. Είπε όμως ότι τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά, με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας να συνδέεται με αλλαγές στη συνοριακή πολιτική των ΗΠΑ - μια κόκκινη γραμμή για πολλούς Δημοκρατικούς.

Με πληροφορίες από AP, Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back